КТ "Подкрепа": Не са верни твърденията на Василев за 80 000 лв. заплата в болници

Такива възнаграждения взимат директори само в частни лечебни заведения, уточнява синдикатът

10.08.2023 | 17:09 Редактор: Елеонора Танева
КТ

Анализа на КТ "Подкрепа" показва, че средното директорско възнаграждение в държавните болници е 7303 лева месечно, а най-високата получавана заплата е 19 349 лева - от изпълнителния директор на "Майчин дом" - София. Така синдикатите опровергаха думите на финансовия министър Асен Василев, че има директори на болници, които получават около 40 до 50 пъти от средната заплата в тяхната болница и че това означава 80 000 лв. на месец. 

Много директори и на държавни болници получават допълнителни трудови доходи като лекари и преподаватели, но те се отчитат в отделна графа в подаваната декларация, посочват от синдиката. Тези декларации са достъпни на сайта на Антикорупционната комисия.

От "Подкрепа" посочват още, че остава неясно кого точно има предвид финансовия министър, и защо не се преследва от органите за неверни данни в декларацията си, както и евентуално за укриване на данъци. 

Заплатите на управителите на частните болници надвишават в пъти най-високата в държавните и само там могат да се видят възнаграждения от порядъка на 80 000 лева месечно, пишат още от синдиката, цитиран от БНР.

От "Подкрепа" посочват, че има огромен процент "сива икономика" в частния сектор, тоест отчетените от Националната статистика средни заплати в частния сектор са далеч по-ниски от реалните.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)