Криза и оставки в болницата във Враца, министър Хинков обяви какво следва

Над 700 дни е натрупаният платен отпуск на напускащите лекари

10.08.2023 | 13:33 Редактор: Вяра Димова

Криза в болницата във Враца и опасност децата в града да останат без лечение. Всичките лекари в педиатрията напускат, оставка вече подаде и директорът на болничното заведение. Здравният министър пристигна за спешна среща с медиците.

Над 700 дни - толкова е натрупаният платен отпуск на напускащите лекари от Детското отделение във врачанската болница. Към момента 6-има от 7 педиатри са с предизвестие.

"В разговори с ръководителя на отделението - д-р Цветков, каза, че са преуморени, че ниското заплащане, голямото натоварване ще доведат до напускане на лекари и сестри. Разреших да използват отпуска едновременно. Повечето лекари са с предизвестие в момента", обяви директорът в оставка д-р Кети Ценова.

Желаещи да работят в лечебното заведение няма.

"Извънболничната помощ е много по-добре платена, няма нощни дежурства, но предпочитат извънболичната помощ. Това означава, че има още разговор, има време до 1 септември, надявам се да се намери решение", коментира още д-р Ценова.

Здравният министър проф. Христо Хинков отрече твърденията, че детското отделение било губещо.

"Това означава, че не се вижда цялостната работа на болницата. Болницата не се състои само от печеливши и губещи отделения. Оставката е в тази чанта. Сега ще я питам защо подава оставка и след това ще реша", обясни министър Хинков.

От 15 до 30 август Детското отделение ще е затворено. Ако пристигне дете със спешен случай, то няма да бъде върнато, съобщиха още от болницата. 

Вижте повече в репортажа.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа