Издирват изгубен сервал у нас, собственичката се крие. МОСВ с предупреждение

В България е забранено отглеждането и търговията с диви котки

09.08.2023 | 21:02 Редактор: Искра Ангелова
Издирват изгубен сервал у нас, собственичката се крие. МОСВ с предупреждение

В България е забранено да се внасят, придобиват, продават, притежават и отглеждат екземпляри на диви котки и от разред примати, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Изключения от тези забрани в Закона за защита на животните се допускат само за зоологически градини и спасителни центрове. Гражданите, които отглеждат незаконно посочените животни, се наказват с глоба от хиляда до две хиляди лв., а при повторно нарушение - от две хиляди до три хиляди лв. Животните подлежат на конфискация. 

От РИОСВ-Бургас обявиха на сайта си, че на 5 август са извършили проверка за изгубен сервал в района на село Лозенец в община Царево след публикации в социалните мрежи и получен сигнал. Екипът е бил напълно оборудван за залавяне на животното и е обходил района, но то не е било намерено.

Собственичката на животното е предоставила снимки на европейския му паспорт, в който то е вписано като порода "Савана F3", което означава, че е трето поколение хибрид. Тази порода е международно призната и е хибрид между сервал и домашна котка. Видно от снимката на паспорта, животното е трайно маркирано с микрочип със съответен номер, оригиналът на паспорта според собственичката е в Пловдив. Затова ѝ е дадено предписание да представи документацията на животното на 7 август в РИОСВ - Бургас. Тя обаче не е изпълнила предписанието. На 8 август екип на екоинспекцията не я открил на адреса ѝ, а телефонът ѝ е бил изключен. РИОСВ-Бургас са потърсили съдействието на МВР и граничните власти за издирването на собственичката.

Според закона видовете "Сервал", "Каракал" и "Рис" са диви котки и вносът, придобиването, продажбата, притежанието и отглеждането им са категорично забранени, уточниха още от МОСВ. Отглеждането на екзотични породи котки, каквито са "Савана" - хибрид между сервал и домашна котка, "Чаузи" - хибрид между домашна котка и блатен рис/тръстикова котка и "Бенгалска котка" - хибрид между домашна котка и далекоизточна/леопардова котка към момента са позволени за отглеждане в България, тъй като са международно признати породи и не се класифицират като диви.

От министерството посочиха, че нямат данни за нелегален внос на диви котки от развъдници, но обърнаха внимание, че нямат правомощия да упражняват директен контрол при преминаване на животни през граница. На граничните пунктове има ветеринарни лекари, които контролират потока на животни.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
admin
преди 8 месеца
Тя си намери котката така че не можете да я хваните Сигнализирай за неуместен коментар