Край на омагьосания кръг? МС спря ликвидацията на дружеството за медицинските хеликоптери

Закриването му започна още от служебния кабинет

09.08.2023 | 19:35 Редактор: Вяра Димова

Министерският съвет спира ликвидацията на дружеството за спешна медицинска помощ по въздух - "Хелимед Сървисис". Закриването му започна от служебния кабинет, а дейността му беше прехвърлена към Държавния авиационен оператор. Това е поредният опит за решаване на омагьосания кръг с въздушните линейки. Темата стана и пореден повод за напрежение между настоящата и служебната власт.

През юли 2022 година Министерският съвет, начело с Кирил Петков, гласува създаването на "Хелимед Сървисис", държавно дружество, което да оперира с медицинските хеликоптери и да реализира системата ХЕМС. А ръководството пое тогавашния депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" - Георги Гвоздейков. 

България най-накрая ще има Спешна помощ, която ще може да помага в 60-те минути, или така наречения "златен час". Това е една огромна победа за българското правителство и българските граждани", каза министър-председателят през 2022 г. Кирил Петков.

След падането на кабинета "Петков", служебното правителство ''Донев'' реши да ликвидира новосъздаденото дружество и да пренасочи дейността му към Държавния авиационен оператор

"Преди 7-8 месеца тази тема беше много рекламирана, но нищо не беше свършено, просто имаше едни упражнения на тема хеликоптери. Едни хора бяха назначени да се упражняват, че ще има хеликоптери, нито бяха изготвени екипи, нито беше направена програма да се обучават лекари, нито пилоти бяха обособени площадките на тези площадки", заяви Асен Меджидиев.

Беше обявена поръчка за хеликоптери под наем, определени три летища и две болници в страната за оперативни бази. След поредната смяна на власт, Гвоздейков, вече като транспортен министър, върна на свой ред критиките към служебната власт.

"Системата за Спешна медицинска помощ в България ще бъде изградена съгласно европейските правила, такива, каквито са навсякъде в Европа, още повече, че това е поето и като ангажимент в ПВУ. Няма как ние да избягаме от тези правила, независимо, че служебното правителство се опитваше чрез различни нормативни нарушения да вменява дейност на някой, който не може да я извършва, защото не отговаря на тези изисквания", настоя Гвоздейков.

Така процедурата беше започната отново. От днес и държавното дружество "България Хелимед Сървисис" отново е възстановено. За оперативни бази бяха определени нови 6 точки в страната - всички са летища или бивши авиобази.

"Създавайки отново "България Хелимед Сървисис", се делегират изцяло правата по функциониране на СМПВ, ясно и категорично, което улеснява и модела на финансиране и издържане на цялата система в България", коментира Гвоздейков.

До края на годината се очаква първият от 6-те поръчани хеликоптера. Предстои и работна група да определи кои ще са приемащите болници в страната, където да бъдат изградени и лицензирани хеликоптерни площадки.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа

Снимка: БГНЕС