Караш пиян или дрогиран - отнемат ти колата в полза на държавата! По морето вече "изгоряха"

При проверките снощи са иззети два автомобила - ТИР и лек автомобил

09.08.2023 | 13:35 Редактор: Юлиан Христов

Съдът отнема в полза на държавата автомобилите на заловените да шофират под въздействието на алкохол или наркотици. Промените в Наказателния кодекс влизат в сила от днес, а по морето вече са факт и първите конфискувани превозни средства.

С промените в Наказателния кодекс държавата прави пореден опит да спечели битката с войната по пътищата.

"Към настоящият момент се предвижда и отнемането на МПС, което е послужило като средство за извършване на съответното престъпление, когато той е собственост на водача или неговата равностойност, когато собствеността е на трето лице", каза ръководителят на Районната прокуратура в Бургас Мария Маркова.

През последната година статистиката в Бургаска област сочи, че случаите на шофьори, които се качват на автомобилите пияни или дрогирани, зачестяват.

"От началото на годината до този момент образуваните досъдебни производства по тези два текста от НК са общо 609. Те са със 100 повече, отколкото през миналата година. След влизането на промените буквално от снощи имаме два случая", каза комисар Калоян Калоянов от полицията в морския град.

При проверките снощи са иззети два автомобила - ТИР, чийто шофьор е карал с 3 промила алкохол в кръвта, и лек автомобил, зад волана на който и бил водач употребил наркотици.

Промените в НК предвиждат още лишаване от свобода до шест месеца и глоба до 2000 лв. при отказ да се даде кръвна проба.

Преди 12 години Михаил Попов създава Национално движение "Червена пътека", което обедини родители, загубили децата си на пътя. Движението настоява за по-строги закони за шофьорите, причинили смърт на пътя.

"Още преди 10 години ние искахме да се отнемат автомобили при наличие на алкохол в кръвта на шофьорите. Тези промени ще въздействат максимум на процент и половина от пътните инциденти, защото инциденти, причинени от пияни и дрогирани шофьори за предни години, не превишават процент и половина", коментира Попов.

Проверките за пияни и дрогирани шофьори ще зачестят, особено през летния сезон. По морето има командировани пътни полицаи от вътрешността на страната.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR