Премиерът Денков: Загуби за милиарди в министерствата, всеки месец ще даваме отчет

Министър-председателят продължи с критиките към служебната власт

07.08.2023 | 13:46 Редактор: Юлиан Христов

Задвижихме всички сектори, които имаха нужда от рестарт. Извадихме всички проблеми - с пътните произшествия, цените, забавените пътни строежи. Всеки месец ще даваме отчет какво сме свършили.

Това каза премиерът акад. Николай Денков, който над час и половина отговаряше на въпроси във Facebook.

Министър-председателят продължи с критиките към служебната власт.

"Показахме проблемите в пет министерства, защото там са най-видими и има загуби за милиарди. В другите министерства, без да вдигаме много шум, гледаме да си свършим работата. Излязоха в медиите примери с Министерството на земеделието и храните, където бяха забавени субсидиите. Имаше сериозна опасност производителите на аграрна продукция да не може да си получат субсидиите. Това беше напълно заварена ситуация. Трябваше много бързо да се променят сроковете", каза премиерът.

Той нарече "странно" бързото подписване на договора между турската фирма "Боташ" и "Булгаргаз" по време на управлението на служебния кабинет на Гълъб Донев. По думите му сделката е рискова, а той не се притеснява от заканата на бившия министър Росен Христов да се видят в съда.

"Всичко се случва около Коледа и Нова година. След това има решение на Министерския съвет в първите дни на януари. Очевидно много се е бързало, но защо – не мога да кажа", посочи още Денков.

По думите му в образованието имало конкурси за избор на директори, които били политизирани.

Премиерът коментира и милитаризацията на Черно море, която, по думите му, не идва от НАТО, а от изток - руски военни кораби в момента се намират в българската икономическа зона за учение, което обаче продължава повече от предвиденото.

"Милитаризацията на Черно море се случва по линия на руската агресия - първо срещу Крим, а през последните 20 дни руски кораби се настаниха във водите на наша икономическа зона", обясни Денков.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR