Гешев: Промените в НК закъсняха, до 20 г. затвор за пияни шофьори, които убиват на пътя

Бившият главен прокурор обвини депутатите в бездействие

07.08.2023 | 11:00 Редактор: Юлиан Христов
Гешев: Промените в НК закъсняха, до 20 г. затвор за пияни шофьори, които убиват на пътя

До 20 години затвор да бъдат налагани при причиняване на смърт след шофиране повече от 2 промила алкохол в кръвта. Това е едно от предложенията, които бившият главен прокурор Иван Гешев е направил след катастрофата с журналиста Милен Цветков.

В съобщение до медиите от сдружението "Справедливост за България", на което Гешев стана учредител, се посочва, че предложенията му не са взети предвид от депутатите.

"Заради народните избраници българите умират по пътищата на страната. Докато Киро, Бойко, Христо и Сие интимно си калибрират сглобката. Открит модерен брак по сметка с таен, но изгоден само за тях предбрачен договор. Искат Истанбулската конвенция понеже слушкат Големите братя за еднополовите бракове. Дамите са излишни и даже има желаещи да ги заменят. Важно е далаверата да си върви. Единственото хубаво е, че интимните им отношения още не са задължителни за нас българите. Засега", пишат от "Справедливост за България".

Гешев припомня, че България е на второ място в ЕС по смъртност на пътя - 78 души на милион са починалите по пътищата ни през 2022 г

Според него още през 2020 година той е предложил на Народното събрание наказания от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор за умишлено причиняване на смърт на едно или повече лица, в случаите, в които престъплението е извършено при управление на превозно средство след употреба на алкохол с концентрация над 2 на хиляда; при управление на превозно средство след употреба на наркотични вещества; при липса на необходимата правоспособност и при превишаване на разрешената скорост на движение с повече от 50 км/ч.

"В изброените по-горе случаи исках да се отнемат в полза на държавата управляваните превозни средства, независимо чия собственост са били до момента на катастрофата. Освен това настоявах за отнемане на автомобил или друго превозно средство в полза на държавата във всички случаи, в които шофьорът е хванат с алкохол над 1,2 промила или е дрогиран", припомня Гешев и допълва, че като главен прокурор е издал методически указания за подобряване работата на прокуратурата в тези случаи.

"Впоследствие тези методически указания се превърнаха в едно от основанията на бившия министър на правосъдието Надежда Йорданова да поиска предсрочното ми освобождаване. Защото дръзнах да предприема действия, докато законодателят пасивно наблюдаваше отстрани", се посочва още в текста.

"Само Софийската районна прокуратура през 2022 г. заведе 1000 дела срещу пияни и дрогирани шофьори. Средно по около три случая на ден в гр. София. Увеличение от 30% спрямо 2021 г., когато делата бяха 762. Върхът на айсберга. Не се знае колко други са си платили на полицаи на пътя. През цялото това време парламентът или не работеше, или се занимаваше да узакони задкулисието  и не предприемаше необходимото, за да опази живота на българите по калпавите ни пътища – единствената “гордост” на едно 12-годишно управление", пише още Гешев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR