В памет на жертвите на пътя: В небето над Бургас полетяха балони и гълъби

Почернени семейства искат по-строги наказания

17.06.2023 | 14:50 Редактор: Юлиан Христов

Повече от 100 балона и 12 гълъба полетяха в небето над Бургас в памет на 12-годишната Валя, която изгуби живота си на пешеходна пътека в комплекс "Изгрев".

17 юни, 2011 година - Валя и нейни приятелки пресичат на пешеходна пътека, когато автомобил със жена зад волана помита детето.

"Не съм ѝ простила, никога няма да ѝ простя. Дъщеря ми как лежи на пътя и мисълта, че повече никога няма да я видя", казва майката на Валя - Мария Димитрова.

За жалост, мъката и тъгата не отминава за тези 12 години. За убийството на пътя жената зад волана получава една година и два месеца ефективна присъда, а роднини на жертви на пътя основат движение "Червена пътека".

Така започва битката за безопасни улици и законодателни промени за по-строги наказания за жертвите на пътя.

"Мария беше първата, която преди 12 години тръгна да се бори и ние я подкрепихме. За съжаление, и нашите деца си отидоха. Тежко е много, подкрепяме майките в София защото знаем каква е борбата, но децата няма да се върнат", каза Нели Петрова, майка на загиналата Лора от Варна.

Да отбележат паметта на загиналите на пътя бяха и близките на пометените на тротоар на Великден младежи от Симеоновград.

"Трифон, Красимир, Яница, Милин, Евгени и Георги, дойдохме да почетем паметта на Валя и останалите", каза Катя Трифонова.

"Убил ли си човек, влизаш примерно 10 години или 4 години твърдо. Докато има хранилки на съдии, адвокати, прокурори - те просто от това се хранят", коментира и Трифон Трифонов.

"Човешкият живот е най-ценното. Всеки един участник в движението - пешеходец и водач на МПС - това нещо трябва да е в ума му", коментира директорът на ОДМВР-Бургас ст. комисар Калоян Калоянов.

Вижте повече в репортажа Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС