Спасител: Летовници пият и влизат в морето, родители нямат самоконтрол

Чужденците са безотговорни, затова инцидентите с тях са чести, каза Красимир Димирев

01.08.2023 | 12:35 Редактор: Вяра Димова
Спасител: Летовници пият и влизат в морето, родители нямат самоконтрол

Спасителите не са на плажа, за да ви тровят отпуската. Те са там, за да ви помагат в неприятни ситуации, те са на поста си и работят за вашето спокойствие и вашия живот. Това каза водният спасител Красимир Димирев.

Той разказа, че за 21 години, откакто работи като спасител на плажовете по Северното Черноморие, 51 пъти е оказвал помощ на давещи се и никога не е губил човек.

Повечето от тези случаи са заради безотговорно поведение на плажуващите и несъобразяване с флаговете на спасителите. Инциденти могат да настъпят и при гладко море, предупреди спасителят.  

Спасителят отбеляза, че повечето случаи на удавени хора са чужденци. Причината според него е безотговорното им поведение.

"Идват хора, които пият на плажа по две, три, четири бири, тежки вина и влизат във водата. Човек си отива за около минута и 30-40 секунди, докато стигнем до тях… Морето не е басейн, морето си иска своето и то го взема. Родителите нямат самоконтрол, самодисциплина, оставят си децата, седят на бара и въобще не поглеждат къде е детето – ама той, спасителят, ще си върши работата. За 3, 4, 5 секунди мъртвакът дърпа детето на 15 метра и трудно можеш да го стигнеш. И възрастни хора отиват навътре по този начин", обясни Димирев, цитиран от "Фокус".

Липсата на достатъчно спасители остава проблем за българските плажове. Проблем, според него, е и недостатъчната подготовка и обучение на бъдещите спасители. На мнение е, че е необходим стаж от поне две-три години на пост заедно с опитен спасител, за да може младият спасител да натрупа необходимия опит.  

Материалната база и оборудването, необходимо за оказване на спешна помощ преди пристигането на медицинските екипи, според спасителя също не са достатъчни. Заплащането за тази отговорна професия също не е достатъчно и това е една от причините за дефицит на спасители. Самият той взима 1400 лева месечно, като работният му ден е 10-часов, а в седмицата има 6 дежурства.  

Снимка: БГНЕС