До 10 г. затвор може да получи Георги за обезобразеното момиче от Стара Загора

Изготвени са няколко експертизи, включително е претърсен домът на задържания

30.07.2023 | 18:35 Редактор: Юлиан Христов

От освобождаване, дори без парична гаранция и обвинение в нанасяне на лека телесна повреда, през нов арест и опция за обвинение в опит за убийство. Така, само за три дни, се промениха обстоятелствата около жестокото престъпление в Стара Загора.

Под пресата на общественото недоволство, три дни след като тежкото престъпление стана известно, прокуратура и съд в Стара Загора дадоха подробности.

Най-важното от извънредния неделен брифинг - Георги Георгиев отново е в ареста. Обвинението - в отправяне на заплахи със смърт срещу пострадалото момиче. И възможност то да се превърне в такова за опит за убийство.

С обвинение за закана за убийство се сдоби 26-годишният Георги Георгиев, който на 26 юни обезобрази по жесток начин 18-годишно момиче в Стара Загора, обвинението обаче е за изпратени заплашителни съобщения в Instagram на 24 и 25 юни.

"На 24-ти обвиняемото лице е изпратило текстово съобщение със съдържание "Направо те убивам", на 25-ти, съобщението е: „Ще ти закача главата“ на следващия ден следва упражненото насилие", каза районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова.

Преквалифицирано е и първото обвинението, то вече е за средна телесна повреда, след като първоначално квалификацията беше лека телесна повреда.

"Стигаме до няколко средни телесни повреди, които очакваме да бъдат евентуално в заключението на експертизите, тогава обвинението ще бъде прецизирано, ще бъде повдигнато ново обвинение и в този случай наказанията са по-големи от 2 до 10 години", коментира наблюдаващият прокурор Жанета Недкова.

Възможно е, допуснаха прокурорите, обвинението дори да се превърне в такова за опит за убийство. Теза, която изрази и майката на пострадалата пред БНР. Тя благодари на всички за вълната от съпричастност и заяви, че е по-спокойна откакто извършителят е арестуван.

"Дава ми едно спокойствие, не може да виждам в социалните мрежи как извършителят, предполагаемият извършител, живее живота си, а моята дъщеря е буквално затворник", коментира майката.

От разказа на прокурорите и полицията стана ясно, че на 26 юни съседка на пострадалото момиче е съобщила за садистичното злодеяние. На следващия ден полицията е задържала Георгиев за 24 часа, след което той е бил освободен.

"Към момента на задържането му лицето е било с вече наложено наказание пробация, за престъпление извършено по същия член. Той има две подобни деяния извършени и това е третото му", обясни директорът на ОДМВР-Стара Загора Лазар Христов.

Изготвени са няколко експертизи, включително е претърсен домът на задържания. Иззети са макетният нож, с който е извършено престъплението, както и маската на мъжа и дрехите му.

От брифинга днес не стана ясно как и защо съдът е пуснал Георги Георгиев и защо това, което е извършил премина през различни квалификации - от лека, в средна телесна повреда. Ако сега обвинението в опит за убийство бъде доказано, перспективата пред Господинов е затвор от 2 до 10 години.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.