Кирил Петков: От дисциплината зависи колко дълго ще продължи правителството

Културното развитие на България наистина много страда. Трябва да има по-голяма отчетност, призова съпредседателят на "Продължаваме промяната"

30.07.2023 | 12:25 Редактор: Елеонора Танева
Кирил Петков: От дисциплината зависи колко дълго ще продължи правителството

Ако дисциплината на всеки от нас е да сложи националните приоритети над лично партийните интереси, това правителство може да продължи дълго. Ако обаче всяка от партиите се изкуши да сложи личния си партиен интерес пред този на държавата, може и да е много кратко. Въпрос на дисциплина и приоритизация. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. 

"Ние през цялото време сложихме това, което вярваме, че трябва да се случи за България над партийния си интерес. За това плащаме голяма политическа цена. Готови сме да я платим, докато резултатите са правилни", категоричен беше той пред БНР. 

Петков уточни, че за да има напредък по конституционните реформи са били нужни 160 гласа. Затова подкрепата от ДПС е била важна, колкото и тази на ГЕРБ-СДС.

Той се обърна към всички критици - призова ги да следят крайния резултат:  "Докато резултатите се случват, тези мнозинства не могат да бъдат укорими. Ако ГЕРБ и ДПС гласуват за крайните резултати, които ще доведат до по-добро развитие, ние ще поемем пиарският риск за това, че всички ще ни хулят. В момента, когато се измени крайните резултати, тогава ние ще отсечем и мисля, че и колегите от ГЕРБ това го осъзнават". 

Петков определи като рекорден гласуваният бюджет за образование и култура - 4,5% от БВП.

"Цялата идея, че трябва да измерваме колко инвестираме в култура като процент от БВП, не е правилна. Трябва да започнем да измерваме какви инвестиции на култура се случват срещу какви резултати за културния напредък на държавата. Културното развитие на България наистина много страда. Трябва да има по-голяма отчетност. Процент от БВП не е формулата. Това не може да е измерител колко е приоритетно за държавата", коментира съпредседателят на "Продължаваме промяната". 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ха-ха-ха
преди 8 месеца
Културното ни развитие страдало..... Така е, Киро. Ти си еманация на културния ни проблем и олицетворение на "цивилизационния ни избор". Сигнализирай за неуместен коментар