Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Политолози: България да внимава с тона към РСМ, външната ни политика не е последователна

Христо Панчугов и Милен Желев коментираха и вътрешнополитическите процеси у нас

29.07.2023 | 14:27 Редактор: Калина Донкова

Необходимо политиците ни да обръщат повече внимание на изявленията си, за да се подобрят взаимоотношенията между България и Северна Македония. Около тази теза се обединиха в ефира на предаването „Директно“ политолозите Милен Желев и Христо Панчугов, след като български привърженик на футболния отбор „Левски“ бе намушкан в Скопие, а десетки фенове бяха арестувани преди мача от евротурнирите с местния „Шкупи“.

„Kогато говорим за мачове между футболни клубове, особено на Балканския полуостров, хулиганството не е нещо необичайно и подобни сцени на насилие не са проява на омраза. Разбира се, този процес е донякъде политизиран и е особено важно българската държава да защити своите граждани. Българският политически елит трябва да е малко по-внимателен в изказванията си“, смята Желев.

„Аз винаги съм твърдял, че към Република Северна Македония трябва да се отнасяме като към един неуравновесен тийнейджър, който дълго време не може да намери идентичността си и в следствие на това да прощаваме доста голяма част от нещата, които се случват там. Това обаче започва да минава някаква граница. Тъй като след радикализацията и, след като почти всяка тема става обект на политически коментари, трябва да създадем ясен план как да излезем от тази ситуация“, коментира Панчугов.

Той е убеден, че външната ни политика не е достатъчно категорична и последователна и не трябва да се ограничава само до това един министър да „краси“ министерството.

Двамата коментираха и вътрешнополитическите процеси у нас, сред които и предложенията за промени в Конституцията, споровете около приемането на държавния бюджет за тази година и приетата от правителството управленска програма.

„Липсва разговор за това какъв проблем се решава. Проблемът на служебните правителства не е проблем на президента. Тук говорим за начин, по който може да се ограничи властта на тези които управляват без парламент, който да ги контролира в процеса, в който се провеждат избори. Остава усещането, че те се бият с президента“, на мнение е Панчугов.

„Универсалният враг не е президентът, а президентът Радев. Донякъде той използва президентската институция за лични и вътрешнополитически цели, но въпреки това той е избран от българския народ и има ограничение от два мандата“, подчерта Желев.

Панчугов е категоричен, че българските граждани очакват откровеност и план от политиците и неяснотата около формата на управление, както и споровете между участниците във властта дали са в коалиция или не, пречат на обществото.

Според Желев е крайно време да бъде изяснена ролята на ДПС в управлението, предвид категоричната подкрепа на партията към различни политики на кабинета.

„Управленската програма звучи като некоалиционно споразумение. Разбира се, сроковете и хоризонтите, които са очертали, донякъде са изпълними, донякъде не, а донякъде са в сферата на добрите пожелания. Логичен е въпросът ДПС някъде слага ли печат под тези документи, подписва ли се и дали фитурира. Истината е, че това е коалиция“, каза още Милен Желев пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.