Откриха нередности около катастрофиралия на "Тракия" ТИР. ДАИ назначи проверки

Камион е с изтекъл технически преглед на 10.04.2023 г.

27.07.2023 | 18:00 Редактор: Михаела Димитрова
Откриха нередности около катастрофиралия на

Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" започна пълна проверка на превозвача, чийто камион причини тежкото пътнотранспортно произшествие на АМ "Тракия" в сряда. Инспекцията се извършва по разпореждане на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който е изискал и цялостен анализ на дейността и ефективността на ИА "Автомобилна администрация", информират от пресцентъра на Министерството на транспорта.

При първоначалната проверка бе установено, че катастрофиралият камион е вписан в лиценза на друга фирма. Към него са вписани общо 12 товарни автомобили. Катастрофиралият камион е с изтекъл технически преглед на 10.04.2023 г. Установен е и още един камион на фирмата, който също е с изтекъл технически преглед на 09.03.2022 г.

В последствие е констатирано, че камионът, причинил ПТП вчера, е продаден през месец декември 2022 г. Фирма, която го е продала обаче не е изпълнила законовото си задължение в 30-дневен срок да отпише превозното средство от своя лиценз, за което ще бъде санкционирана, информират още от министерството.

Фирмата, която е купила камиона, притежава лиценз за вътрешни товарни превози, към него са вписани 4 товарни автомобила, от които само един има валиден технически преглед. Същият превозвач притежава още 5 МПС-та, които са регистрирани като "Пътна помощ", от които 3 нямат валиден технически преглед.

Превозвачът не е включил съответния камион в притежавания от нея лиценз, което съгласно законодателството се класифицира като нерегламентиран превоз и следва да бъдат наложени санкции. За последните две години превозвачът е санкциониран 6 пъти, като при четири от случаите е констатирано извършването на нерегламентиран превоз на товари, а другите два са за претоварване и за непокрит товар.

В хода на проверката е установено, че фирма, купила превозното средство, е с изтекла финансова стабилност. За това нарушение ще бъде съставен акт и ще бъде наложена принудителна административна мярка – временно спиране дейността на превозвача с отнемане на заверените копия към лиценза, до отстраняване на тази нередност.

След приключване на комплексните проверки ще бъдат предприети всички необходими действия, съгласно законовите правомощия на агенцията, за санкциониране на отговорните юридически и длъжностни лица.