"Какво да ядем, какво да пием?": Шофьори недоволстват, спират ги да чакат на над 40°C

Парковете и улиците във Велико Търново опустяха в най-горещите часове не деня

25.07.2023 | 18:44 Редактор: Юлиан Христов

Червен код за опасни жеги е обявен днес за областите Плевен, Русе и Велико Търново. В старата столица в ранния следобед термометрите показваха 43,5 градуса. Парковете и улиците в най-горещите часове не деня опустяха

От обяд екипи на "Пътна полиция" започнаха да спират тежкотоварни автомобили над 20 тона и да ги отбиват на паркингите край Велико Търново. В трите области с код червено се налагат ограничения, тъй като температурите надхвърлят 35 градуса. Целта е да се намали рискът от деформации на пътната настилка.

"За мен е неправилно това нещо, в чужбина го няма. Само тук, в България го има. Освен това съм от Велико Търново и ме спряха до Велико Търново и ми казаха - ще чакаш до 8 часа, пет часа се събират. Каза: или акт, или книжката ти вземам. Имам вода, ама ще закъснея с разтоварването", коментира шофьорът Георги Никифоров пред Bulgaria ON AIR.

Басри Кинич транспортира строителни материали от Турция за Дания. Недоумява защо пътните полицаи не му позволяват да престои на ТИР паркинг с места за хранене и почивка.

"Полицаите ни казват – стоп. И ние - стоп. И какво ще ядем тук, какво ще пием - да кажат. Поисках да отидем на паркинга, той ми каза, че точно тук трябва да спра. Желязо карам от Турция на Денмар", разказа шофьорът.

В разгара на летния сезон, старата столица е пълна с туристи. Те обаче посещават музеите рано сутрин или след 18:00 часа. В обедните часове пред крепостта Царевец почти липсват туристи.

"В това време няма хора, много е горещо", каза служителят на Архитектурно-музейния резерват Царевец Петя Михайлова.

"Очаквахме да е по-хладничко тук, но и тук е така топличко, като в Пловдив. Имаме вода в раницата", коментира туристът Теодора Пискова.

Парковете на Велико Търново пустеят. Тези, които са се отбили да отдъхнат, са с шапка и на сянка.

"Аз съм офицер и съм търпял и на жега, и на студ. И сега търпя. Артилерия и ракети – в тези войски съм служил. Ще се поразходя, без шапка още по-лошо", коментира полк. Момчо Момчев.

Вчера и днес местната управа осигури три пункта за раздаване на минерална вода на гражданите и гостите на Велико Търново. Вода се раздаваше и в свищовските села, в които е обявено бедствено положение.

От областната болница във Велико Търново съобщиха, че хората са се научили да спазват препоръките за предпазване от жегите и няма нито един приет в болница заради горещото време.

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
"Какво е значен
преди 8 месеца
А на камионджйите,които чакат на пътя и няма къде да се се скрият от нетърпимата жега, раздавате ли минерална вода? Сигнализирай за неуместен коментар