Ниското ДДС за някои сектори остава, решиха депутатите

Вижте някои от емблематичните возила на най-популярната кукла в света

25.07.2023 | 16:31 Редактор: Юлиан Христов
Ниското ДДС за някои сектори остава, решиха депутатите

Няма да се отменя по-ниското ДДС по средата на годината за някои сектори, за които ставката беше намалена заради пандемията от Ковид-19. За това гласуваха депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси при второ четене на Бюджет 2023.

Предложението на "Има такъв народ" не срещна разбиране от народните представители, като аргументите, представени от Йордан Цонев от ДПС, който ръководи днешното заседание, са, че такива промени не се правят по средата на годината, след като "бизнесът е подготвен" и тази промяна няма да му се отрази добре. Той подчерта, че този дебат пак ще се води, но за бюджета за следващата година, а промени трябва да се направят, след като отпаднат Ковид облекченията.

Тошко Йорданов от ИТН напомни, че въпреки по-ниската ставка цените на услугите на бизнеса не са паднали, а са в няколко пъти по-високи. Той смята, че тези средства могат да се използват като буфер за бюджета и изчисли, че приходите от тях ще са 152 млн. лева "и на г-н Василев ще му свършат работа", визирайки финансовия министър.

Депутатът подчерта, че що се отнася до намалението, направено за ресторантьорите, техният бизнес се представя добре, защото клиентите продължават да плащат 20% ДДС. Той се надява, че в решението няма лобизъм и е на мнение, че при възстановяване на ДДС ставката за някои бизнеси, ще има повече пари за борба с градушките, за персонала на Селскостопанска академия, за Агенцията за българите в чужбина.

Повече по темата четете в investor.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR