Над 1000 пожарникари денонощно са на крак у нас, внимавайте с цигари и барбекюта

В Гърция в момента има 70 български пожарникари с осем пожарни автомобила

24.07.2023 | 15:32 Редактор: Михаела Димитрова
Над 1000 пожарникари денонощно са на крак у нас, внимавайте с цигари и барбекюта

Във връзка с пожароопасния сезон, в момента ситуацията в страната е сравнително нормална, каза директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов. Той посочи, че през вчерашния ден обстановката в Пловдивска област е била усложнена. Там е имало няколко големи пожара, а в село Буково е била засегната гора.

Вчера в Пловдивско огнеборци гасиха няколко пожара, като с огъня се бориха над 12 пожарни автомобила от Пловдив, Пазарджик, Кърджали и Стара Загора. Три огнища пламнаха край първомайското село Буково, в неделния следобед пожар обхвана сухи треви край Гребната база в Пловдив, а огънят бързо се пренесе по поречието на реките Дерменка и Марица. 

"Пожарът край село Буково вече е локализиран, в момента пожарникари, служители на Министерството на отбраната и доброволци го обхождат, за да сме сигурни, че няма да се възобнови", каза още директорът на ГДПБЗН. 

По думите му в Гърция в момента има 70 български пожарникари с осем пожарни автомобила и три за ръководството на силите и средствата. Те основно са разположени като база в Солун, но през деня осъществяват дежурства в Полигирос – град на около 50 километра от Солун. Нашите пожарникари до момента са реагирали на два пожара в южната ни съседка. 

В България е осигурено непрекъснато дежурство на 1000-1100 служители, обезпечени с техника. "Въпреки това съветът е да не се пали огън на открито, защото в сегашната ситуация бързо се разпространява. Тревите са изключително високи, растителността вече е суха, така че трябва да бъдат много предпазливи, включително и с цигари, барбекюта особено", каза още гл. комисар Александър Джартов, цитиран от БТА.

Директорът на ГДПБЗН присъства на възпоменателна церемония във връзка с 20годишнинта от трагичния инцидент, при който вертолет "Ми-17" се разби в местност над Разлог, а целият екипаж на летателната машина загина, докато участваше в гасене на горски пожар. 

Снимка: БГНЕС