Опустошителни пожари и много опасни температури в следващите дни

Най-сериозна е обстановката в Пловдивско

24.07.2023 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

У нас бушуват десетки локални пожари. Най-сериозна е обстановката в Пловдивско. Стихия бушува край първомайското село Буково. Пламъците са обхванали горски масив. Огънят се е разпрострял върху широк фронт и в труднодостъпен терен. 

В труднодостъпен и пресечен терен пламва огънят край първомайското село Буково. 

"Основно проблемът е, че вчера на много голям фронт влезе в горския фонд. Около километър, малко над километър, влезе в горския фонд при много силен вятър и трудно достъпна среда", каза гл. инспектор Васил Димов от РСПБЗН- Пловдив.

За няколко часа огънят поглъща около 50-60 декара горски масиви и 150 декара жито, от които 125 неожънато. Огнените пламъци възникнали от искра. 

В помощ на огнеборците се включиха десетки доброволци, както и модул от 40 военнослужещи. За локализирането на пожара се е наложило да бъдат дислоцирани екипи от други четири горещи точки в пловдивско. 

За да се избегне ново възпламеняване на тлеещи огнища, екипи обхождат периметъра на пожарите. Тепърва ще се установяват причините, които са довели до пожара на Гребната база в Пловдив. Предполага се, че огънят там е тръгнал от запалено барбекю.

Утре в страната ще бъде още по-горещо. Червен код за жеги е обявен за областите Велико Търново, Плевен и Русе. Там живакът се очаква да стигне до критичните 42 градуса. За останалите области кодът е жълт - с температури 35-38, и оранжев - 39-41. Пикът на горещините ще е в сряда - още от сутринта температурите ще са необичайно високи - над 25 градуса, а през деня на много места в страната термометрите ще показват 42 градуса. Чак от четвъртък започва леко "разхлаждане" с малко по-ниски температури.

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа

Вижте повече в репортажа.