Безсрочно бедствено положение в 4 села в Свищовско, аварии ги оставиха без вода

В Овча могила от днес се раздават 20 хиляди литра бутилирана питейно вода, осигурена от Държавния резерв

24.07.2023 | 15:18 Редактор: Юлиан Христов
Безсрочно бедствено положение в 4 села в Свищовско, аварии ги оставиха без вода

Четири села в община Свищов вече са с обявено безсрочно бедствено положение заради проблемите с водоснабдяването. Освен в Овча могила от днес, заради авария с довеждащия водопровод и проблеми с водоподаването, кметът на Свищов издаде заповед за обявяване на бедствено положение за неопределено време и за селата Червена, Александрово и Горна Студена.

В Овча могила от днес се раздават 20 хиляди литра бутилирана питейно вода, осигурена от Държавния резерв. Въведен е драстичен режим на водоподаване през ден като вода има само от 8:00 до 17:00 часа.

Има направени проекти за водопровод, които са предадени за финансиране, но втора година няма решение по тях, коментира за БНР кметът на община Свищов Генчо Генчев.

"Три проекта на селата Червена, Горна Студена и Александрово също са входирани към Министерството на регионалното развитие, сектор "Води", но и там стоят "на трупчета" и чакат одобрението на някой. Необходими са близо три милиона лева за население от около три хиляди души и за около хиляда и петстотин животни", коментира Генчев.  

Предстои от Държавния резерв да се иска още бутилирана питейна вода и за новите три бедстващи села в Свищовско, а кметът Генчев да проведе срещи по проблемите с безводието в ресорните министерства. 

Снимка: pixabay