"Мием се с туби и бидони": Бедствено положение в Свищовско в разгара на лятото

От две години община Свищов постоянно сигнализира МОСВ, че водопроводите се нуждаят от ремонт

18.07.2023 | 13:52 Редактор: Елеонора Танева

Бедствено положение заради безводие в свищовското село Овча могила. Вода няма за повече от 1200 жители в селото, за пациентите в Болницата за рехабилитация, а в Центъра за настаняване къпят болните с деменция с туби и бидони. За поредна година на воден режим са още три села в Свищовско, държавата не отпуска пари за ремонт на водопроводите.

Жителите на Овча могила страдат от безводие заради амортизиран 7-километров довеждащ водопровод.

"На едното място имаме вода, на другото място остават хората без вода. Водоизточникът се напълва и масово почва да се налива, той се изчерпва. Проблемът е там, че самото трасе минава покрай много дерета, земеделски земи, авариите са много и трудно откриваеми", обясни секретарят на кметство в Овча могила Христан Христов.

От седмици 30 пациенти с деменция от Центъра за настаняване от семеен тип се измиват с туби и бидони, които се пълнят от водоноска.

"Безводието е голям проблем за нас, тъй като се налага по няколко пъти да се къпят, да се мият, особено лежащо болните. Дори ползваме услугите на пожарната. С мокри кърпички ги обслужваме, те са на памперси", каза социалния работник в ЦНСТ Благо Блажев.

В болницата за рехабилитация, където на лечебни процедури са повече от 100 пациенти, също няма вода.

"Вода постоянно няма, ние не можем да се изкъпем, отвратително е. И сутрин няма - не можем да се измием, и вечер не можем да се измием и караме само на ваните с минералната вода", жалва се пациентката Силвия Петрова.

Христан Христов обясни, че има случаи, когато хората искат да си получат обратно парите, тъй като нямат елементарните хигиенни условия, за да си изкарат лечението.

От две години община Свищов постоянно сигнализира Министерството на околната среда и водите и регионалното ведомство, че водопроводите в селата Овча могила, Александрово, Червена и Горна Студена се нуждаят от ремонт.

"Искаме спешно финансиране от държавата и започване веднага процедурите по изпълнение на водопроводите. Ще отнеме три-четири месеца – доказали сме, че можем да се справим с изграждането на водопроводните мрежи към тези населени места", каза кметът на община Свищов - Генчо Генчев.

Близо 2 милиона лева са нужни за реконструкцията на водопроводите в четирите села, според инвестиционните проекти. От местната управа очакват за трета поредна година държавата да отпусне средства за решаване на водната криза.

Вижте повече в репортажа.