Без вода насред жегата: Вече 10 дни чешмите в Ракитово са напълно сухи

Общината ще предостави собствени средства от 130 000 лева на ВиК-дружеството

18.07.2023 | 11:28 Редактор: Тодор Петров
Без вода насред жегата: Вече 10 дни чешмите в Ракитово са напълно сухи

Община Ракитово ще предостави собствени средства от 130 000 лева на ВиК-дружеството за решаване на водния проблем в района. От 9 юли общината е без питейна вода заради серии от аварии по водопреносната система. Обявеното в петък частично бедствено положение ще бъде удължено.

Проблемът с водата все още не е решен, тъй като след отстраняването на част от авариите са се появили нови. Работата е затруднена, тъй като водопроводите са в планинската част на общината. През почивните дни над 30 доброволци са се отзовали на призива на общината за подпомагане на аварийните екипи.

Най-тежка е ситуацията в горните квартали на Ракитово, където от 10 дни чешмите са напълно сухи. Кметът Георги Холянов определя ситуацията като екстремна.

"Ние сме с доставка на вода по гравитачен път по гората с водопроводи, които са на 50-60-70 години, корозирали са с годините, голямо потребление, голямо е бедственото положение до отстраняване на авариралия участък", заяви той, цитиран от БНР.

Общината е осигурила водоноски. Минерална вода в 5-литрови туби се раздават пред общината, Еминкова махала, в квартал "Запад", на стадиона и пред джамията.