Приемат заявления за помощи за ученици, какви са изискванията?

"Средствата ще бъдат получени, след като бъде приет бюджетът за 2023 г.," увери социалният зам.-министър

23.07.2023 | 14:03 Редактор: Михаела Кирилова

Агенцията за социално подпомагане приема заявления за еднократната помощ от 300 лв. за ученици. За следващата учебна година ще има промяна - вече и родителите на ученици, записани във втори, трети и четвърти клас, ще имат право на финансова помощ, а не само родителите на ученици от първи и осми клас, както беше досега. При тях еднократната помощ се запазва.

Корнелия е майка на ученик от първи клас. За да може да получи помощта от 300 лева, тя ще иска бележка от училището, в което учи синът ѝ.

"Ще получим бележка, доколкото знам. Поинтересувала съм се, че наистина предлагат, но за момента не съм се задействала все още по организацията на документи", каза тя.

Мая Зафирова е директор на столично училище. Казва, че след получено официално писмо от социалното министерство, вече не е необходимо училището да издава тези удостоверения за ученици. Но това важи за следващата учебна година. До 15 септември родителите могат да получат служебни бележки от училището. 

"Ние издаваме тези заявления, за да може родителите да си свършат административната работа и да вземат тези пари", коментира Мая Зафирова.

В предаването "България сутрин" социалният зам.-министър Мая Василева заяви, че достъпът до тези средства е абсолютно гарантиран, а до момента има подадени над 50 хил. заявления от родители. Те ще получат средствата веднага, след като бъде приет бюджетът за 2023 г. 

"Всеки един, който желае, може да отиде в Дирекция "Социално подпомагане" по местоживеене и да подаде заявление за ползване на помощта. Срокът за подаване на тези заявления е 15 октомври. Достъпът до този вид помощ е без всякакви ограничения, така че всички родители могат да кандидатстват", заяви социалният зам.-министър.

Заместник-министър Василева уточни, че единственият критерий е детето да ходи на училище. Социалната помощ се получава на два пъти по 150 лева - за първия и втория учебен срок.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС