Майки на деца с увреждания изнемогват с нищожните семейни помощи

Парите, които получават, не покриват нуждите на децата им

22.07.2023 | 13:37 Редактор: Михаела Димитрова

Майки на деца с увреждания искат актуализация на семейните помощи, защото парите, които получават, не покриват нуждите на децата им.

Боби, Евдокия и Нели са три щастливи майки, но родители на деца с увреждания. Споделят, че животът в България за семейства като техните е труден. Семейната помощ, която получават, е средно около 550 лева на месец, за да могат да се подпомагат лечението и терапията на децата.

"Тези суми варират от 350, 450, 550 лева, като един час при логопед стартира от 40 лева и стига до 80 лева за един час. Децата трябва да посещават тези логопеди минимум 3-4 пъти седмично – за колко време ще стигнат тези 350 лева?", споделя Боби.

Семейните помощи не са актуализирани от 6 години. Йоаким е на 9 години и е с тежък имунен дефицит и речево разстройство. Майка му Евдокия споделя, че през летния сезон специалистите, които трябва да посещава той, се оскъпяват двойно.

"Ние трябва да се стараем да подсигурим децата си с добра храна, добри медикаменти – имуностимуланти, като включим и специалистите, тези 450 лева, които получава моят син, му стигат за 4 дни", коментира тя.

Нели е майка на Божидар, дете с аутизъм. Споделя, че посещението при психолог струва 100 лева на седмица, 80 лева за логопед и ерготерапия, която също струва 80 лева. Божидар ходи и на плуване, защото е хиперактивен и трябва да изразходва енергия.

"Четири седмици по 200 лева, 800 лева са ми само специалистите. Допълнителни добавки, защото той е с ограничено хранене, има изписани хранителни добавки от лекар, които са 200 лева на месец. Здравна каса не поема нищо, всичко ние си купуваме с тези 550, 450 или 350 лева, които получаваме", обясни Нели.

Потърсихме за коментар и Министерството на финансите, откъдето отговориха, че със Закона за държавния бюджет от 2017 г. са въведени нов вид помощи за отглеждане на деца с трайни уреждания. От Министерството на труда и социалната политика подкрепят исканията за увеличение и добавят:

"Трябва да бъде отчетен обаче и фактът, че бюджетът за настоящата 2023 г. се приема в нетипична ситуация, след средата на годината. През него се определят и други помощи за подкрепа на децата и семействата, затова е важно да се намери балансът между финансовата стабилност на държавата и социалната справедливост." 

Експертът към омбудсмана Иван Дечев заяви, че помощите, които се получават сега, са крайно ниски при тези нива на инфлация. 

Майките искат незабавно актуализиране на семейните помощи и са готови да сезират Европейската комисия.

"Нашите деца на 12 години са още с памперси, не може да пие чаша вода, не може да се храни само. Ето затова сме три, ще станем 30, 300, 3000 пред парламента на протест, ако не ни чуят", категорична е Нели.

Повече вижте в репортажа на Алекс Христов.