Хора с увреждания чакат на крака с часове за ТЕЛК, Ковачева настоя за проверка

"Подобно отношение е недопустимо", заяви омбудсманът

03.05.2023 | 14:35 Редактор: Искра Ангелова
Хора с увреждания чакат на крака с часове за ТЕЛК, Ковачева настоя за проверка

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев да бъде извършена проверка на организацията на работа на комисиите и условията в чакалните на ТЕЛК на територията на цялата страна, както и за грубо и неетично отношение към хора с увреждания. Това съобщават от пресофиса на обществения защитник.

Повод за препоръката на омбудсмана са зачестили сигнали от пациенти за липсата на елементарни условия, като столове и скамейки пред кабинетите на ТЕЛК комисиите.

При положение, че става дума за хора с увреждания, липсата на подобна елементарна грижа и нормално човешко отношение, при това в болнични заведения, са абсолютно неприемливи и недопустими, е позицията на омбудсмана. Това е второ поред писмо на проф. Ковачева с подобна препоръка, след като преди време институцията бе сезирана, а от Министерството на здравеопазването предприеха действия по конкретните сигнали на омбудсмана.

Повод за настоящето искане на обществения защитник този път е сигнал от Благоевград. По този случай омбудсманът се обръща за проверка и до директора на РЗИ - Благоевград д-р Петър Иванов, както и до изпълнителния директор на "МБАЛ - Благоевград" АД д-р Огнян Митев.

Сигналът е от гражданка, чийто син е бил принуден да чака прав и с часове, за да може да подаде документите си пред ТЕЛК, а след това се оказва, че не е било необходимо личното му присъствие.

Датата за явяване на 21-годишен младеж пред комисията е определена за 28 април в 9:30 ч., но още в 09:00 ч. пред кабинета има опашка от 20 чакащи, някои от които с дублирани часове. В сигнала си до омбудсмана се посочва, че в чакалнята имало само 6-7 стола, което е наложило останалите пациенти да стоят прави с часове. Сред тях е дете с аутизъм и баща му, с тежка дискова херния, друго дете с психично заболяване, както и още хора с увреждания, в състояние, което не им позволява да чакат дълго време прави.

"Смятам, че подобно отношение към хора с тежки увреждания, в това число деца, е недопустимо, създава им сериозни затруднения и накърнява тяхното достойнство", пише общественият защитник.

Диана Ковачева настоява да бъде извършена обстойна проверка по случая и при констатиране на пропуски и нарушения да бъдат предприети необходимите действия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR