Официално: Депутатите отнеха концесията на "Росенец" от "Лукойл"

Промените на второ четене бяха приети със 144 "за"

21.07.2023 | 16:43 Редактор: Михаела Димитрова
Официално: Депутатите отнеха концесията на

Народното събрание отне концесията на "Лукойл" на "Росенец". Това се случи, след като депутатът Хамид Хамид от парламентарната група на ДПС поиска законопроектът с промени в Закона за контрол по по прилагане на ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, да бъде гласуван и на второ четене. 

Промените на второ четене бяха приети със 144 "за",  52 "против" и нито един с  "въздържал се".

Срещу гласуването на второ четене в рамките на същото заседание застанаха "Възраждане" и БСП, които обвиниха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС в погазване на парламентарната демокрация.  Припомняме, че депутатите приеха промените на първо четене по-рано през деня.

В сряда съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви пред журналисти, че ще бъдат внесени промени в закона с цел прекратяването на концесията.  По-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, че решението е било общо, а Делян Добрев заяви, че предложението за промените са на ДПС. В рамките на същия ден Икономическата комисия в парламента прие промените в закона, предаде "Фокус".

Пристанището в "Росенец" бе една от най-малкото точки, през която се внасяше руски нефт на територията на Европейския съюз след началото на войната на Русия срещу Украйна. 

България бе единствената страна, която през 2022 година получи дерогация от Европейската комисия да внася нефт още две години.  Мотивът за това изключение от общата европейска политика бе ползването за вътрешно потребление на руския нефт.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR