След сложна операция: Лекари спасиха българин с тежко заболяване в "Пирогов"

62-годишният мъж бил с наличие на мозъчен кръвоизлив, причинен от артериовенозна малформация

17.07.2023 | 10:42 Редактор: Вяра Димова
След сложна операция: Лекари спасиха българин с тежко заболяване в

В Университетска спешна болница "Пирогов" беше извършена много сложна операция, благодарение на която спасиха живота на 62-годишен българин. Тя се реализира от екипа на доц. Николай Велинов - ръководител на Ендоваскуларния център на "Пирогов", заедно с проф. Йерун Богартс - хибриден неврохирург от Нидерландия.

Проф. Богартс е ръководител на Съдовия и ендоваскуларен център в Nijmegen, който е един водещите центрове за мозъчно-съдови заболявания в Европа. 

Светилата в неврохирургията спасиха живота на 62-годишния пациент с наличие на мозъчен кръвоизлив, причинен от артериовенозна малформация. В конкретния случай пациентът е бил високорисков поради наличието на предхождащ мозъчен кръвоизлив и ангажирането на множество функционално важни съдове от АВМ включително двете офталмични артерии (риск от загуба на зрение).  

Международният екип неврохирурзи извърши изключително сложната ендоваскуларна интервенция в Ендоваскуларния съдов център на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", оборудван с най-висок клас апаратура. Към момента пациентът се възстановява и раздвижва.

Снимка: УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"