Последствията от подсладителите и канцерогенен ли е масовият аспартам

Диетолог и спортист посочиха възможните рискове

16.07.2023 | 14:27 Редактор: Тодор Петров

Световната здравна организация обяви аспартама за възможно канцерогенен. Аспартамът е известен изкуствен подсладител, който се съдържа в над 6000 храни и газирани напитки. 

Изследвания, разглеждани от Международната агенция за изследване на рака към СЗО, показват, че е възможно да има връзка между аспартама и рака на черния дроб. Засега обаче не са категорични. 

"Едните имат заключение, че това е потенциален канцороген – аспартамът, Агенция по изследване на рака, а вторите изследват възможността от реалния прием това да стане факт. Именно на този етап това е сравнително нисък риск от отключване на рак при консумация на изкуствения подсладител аспартам", обясни диетологът Донка Байкова.

"40 мг на килограм тегло за ден е допустимата граница на дневен прием на аспартама", отбеляза тя.

Аспартамът е може би най-известният подсладител. Можем да го срещнем в газирани напитки и сладки десерти без захар, както и в храни за спортисти. Не е ясно обаче дали помага на хората да отслабнат, тъй като може също така да увеличи апетита и да повлияе на метаболизма на човека. 

Симеон Наковски е кикбоксьор и треньор. Разказва, че аспартамът води до редица проблеми. 

"Аспартамът е 200 пъти по-силен от захарта. Можем да го срещнем в газираните напитки, във фитнес храните. Голямото количество употреба води до диабет и много малко хора знаят, че при мъжете води до стерилност", посочи той.

Байкова каза още, че живеем в технологичен свят и всеки сам може да се информира и да направи своя здравословен избор. 

"По-добре е понякога една газирана напитка с натурален подсладител и много рядко с изкуствен", даде пример тя.

В най-добрия случай можем да минем към употребата на натурални подсладители, пчелен мед, плодове и да ги добавяме към своята храна.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.