Ето защо изкуствените подсладители са опасни

Те не помагат при отслабване и не намаляват риска от заболявания

17.05.2023 | 10:35 Редактор: Вяра Димова
Ето защо изкуствените подсладители са опасни

Световната здравна организация излезе с указания против употребата на изкуствени подсладители. Препоръките са формулирани на базата на доказателства, които сочат, че подсладителите нямат спомагащ ефект при отслабване и не намаляват риска от заболявания, свързани с високата телесна маса. 

Създавани са множество заместители на захарта, които се представят за здравословна алтернатива. Измежду тях са захарин, аспартам и стевия. От СЗО предупреждават, че продължителният прием на подсладители вместо захар няма да помогне със свалянето на килограми и може да доведе със себе си рискове от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

Поради факта, че подсладителите са алтернативи на захарта, в които няма калории, те нямат и никаква хранителна стойност. От СЗО препоръчват приемът на естествена захар, като плодове и неподсладени храни и напитки. Цялостното намаляване на приема на сладко би повишило качеството на живот.

Препоръките се отнасят за всички, освен за страдащите от диабет, и включват всички видове подсладители, които не се класифицират като захари и се включват в храни и напитки или се продават самостоятелно.

Захарта сама по себе си не е вредна. Организмът ни преработва въглехидратите в глюкоза, което е вид захар и се използва от клетките като енергиен ресурс. Видовете захар, които приемаме като храна, могат да включват добавена захар или да имат естествена захар в себе си.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay