Битката за БНБ: Кандидатите сблъскаха мнение по темата за Еврозоната

БСП оттегли тяхната номинация - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имали договорка кой да застане начело

14.07.2023 | 19:35 Редактор: Вяра Димова

Дали обвиненията на президента за търговия "власт срещу легитимация" ще се потвърдят? Един от възможните отговори ще дойде след избора на подуправители на БНБ. Теорията на опозицията е, че срещу подкрепа за кандидата на ГЕРБ, ДПС и "Промяната" ще получат по един подуправител. Днес кандидатите за гуверньор представиха концепциите си. 

Часове преди да бъдат изслушани в комисия кандидатите за управители на БНБ, изненадващо БСП оттегли тяхната номинация. С мотив, че ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" имали договорка кой да застане начело на банката. 

"Нареден избор на договорено задкулисно лице за управител на съответния орган, в случая на БНБ", заяви Корнелия Нинова.

Претендентите в битката останаха само двама - Димитър Радев предложен от ГЕРБ-СДС и подкрепен от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Любомир Христов номиниран от "Възраждане".

Пред депутатите в бюджетна комисия Радев и Христов сблъскаха мнение - трябва ли или не да влезем в Еврозоната. 

"Можем да очакваме приход на чуждестранен капитал. Можем да очакваме, че този приход ще бъде в ниско производителни сектори като "Строителство" и "Търговия", каза Радев.

"Имаме над 200 решения към днешна дата. Зад тях стоят хиляди страници. Няма необърнат камък по тази тема", коментира Христов.

Спекулациите в общественото пространство, че Андрей Гюров и Петър Чобанов ще заемат местата на подуправители, Димитър Радев определи като политическо решение. 

Кой ще е новият управител на БНБ - ще разберем във вторник, когато депутатите ще се съберат извънредно за да го изберат.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: БГНЕС