Нови данни за чистотата на Черно море: Замърсителите циркулират край Украйна

Няма притеснения за замърсяване в зоните за къпане в българската акватория

14.07.2023 | 14:21 Редактор: Юлиан Христов
Нови данни за чистотата на Черно море: Замърсителите циркулират край Украйна

Прогнозата за северозападната част на Черно море до 19 юли се запазва благоприятна, като потенциалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна.

Това показват данните от мониторинга, който Министерството на околната среда и водите извършва на водите на Черно море след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка" в украинската част на река Днепър

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", както и сателитно наблюдение, не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента, уточняват от ведомството.

На сателитните изображения не се наблюдава замърсяване в изключителната икономическа зона на България и според данните няма притеснения за замърсяване в зоните за къпане по българското Черноморие.

Басейнова дирекция "Черноморски район" и Регионална лаборатория - Варна към ИАОС следят ежеседмично състоянието на черноморските води в три допълнителни пункта в бреговата зона, които бяха определени в отговор на нововъзникналата ситуация – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. МОСВ е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Снимка: Bulgaria ON AIR