Цигара вероятно е подпалила нивата край Бургас, 95% от пожарите са от човешка дейност

Нови кули за наблюдение на горските територии, оборудвани с теморкамери, ще бъдат изградени в пари от ПВУ

14.07.2023 | 14:11 Редактор: Юлиан Христов

Жегата дава старт на сезона на големите пожари. Пламъците край бургаското село Изворище бяха овладени късно снощи. Това е второто голямо огнище в района за последните дни. Причината е човешка небрежност, вятър и високите температури.

Междувременно от Министерството на земеделието съобщиха, че ще бъдат изградени нови противопожарни кули за наблюдение на горските територии.

Пожарът снощи е изпепелил близо 700 декара сухи треви и храсти. Огънят е тръгнал от пътя и бързо е обхванал целия хълм над кв. "Банево" и село Изворище, но е бил далеч от къщите.

"Първото нещо, което можем да предположим, е хвърлена незагасена цигара. За съжаление това е много честа причина за възникване на пожари край пътищата. Снощи имаше вятър. Тук е високо, много бързо пожарът се разпространи. От получаване на сигнала до пристигане на екипа за 10-ина минути пожарът се беше развил на няколкостотин декара", каза директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Бургас Николай Николаев.

От началото на годината на територията на страната са възникнали 125 горски пожара. Те са обхванали площ около 5300 декара.

"Основната причина за възникване на пожарите е човешката дейност", каза зам.-министърът на земеделието и храните Мирослав Маринов.

По-малко от 5% са пожарите, възникнали от природни явления. Нови кули за наблюдение на горските територии, оборудвани с теморкамери, ще бъдат изградени в страната със средства от Плана за възстановяване и устойчивост.

Към момента в страната ни има 22 такива съоръжения.

"Те са оборудвани с термовизионни камери. Имаме картина и термосигнал при възникване на пожар и веднага се реагира и се подава сигнал", каза още зам.-министърът.

"Площта, която обхващат кулите, е с радиус между 7 и 10 км. Тези три кули са разположени на територията на Карнобат, Свети Влас е на територията на Средец, местността Факия", обясни Мариян Костадинов от РДГ- Бургас.

От пожарната и дирекцията по горите предупреждават, че глобата за палене на огън, на 100 метра от гора, е от 500 до 5000 лева.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка, архив: БГНЕС