Голям пожар в Шуменско, четири пожарни потушават пламъците

Увеличението на пожарите се дължи на високите температури и липсата на валежи

11.07.2023 | 17:13 Редактор: Михаела Кирилова
Голям пожар в Шуменско, четири пожарни потушават пламъците

Огнеборци гасят пожар в житен блок в шуменското село Сини вир, разпрострял се на голяма площ, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция  на МВР. На място са изпратени четири екипа на пожарната - два от Каолиново, един от Шумен и един от Нови пазар.

От пресцентъра на полицията припомнят, че с "настъпването на пожароопасния сезон и предстоящата жътвена кампания и с цел недопускане възникването на пожари и нанасяне щети на горски територии и земеделски земи, всички юридически и физически лица, собственици и ползватели на земеделски земи следва да спазват правилата и нормите на пожарната безопасност при извършване на дейности в земеделските земи". 

При установяване на нарушения на изискванията за пожарна безопасност се налагат санкции на виновните лица по Закона за МВР. Глобата е в размер от 200 до 2000 лева. 

Всеки, забелязал пожар, незабавно трябва да подаде сигнал на телефон 112. Във всички стопанства на Североизточното държавно предприятие са предприети действия за предотвратяването на пожари, съобщи БТА.  

Общо 72 пожара са регистрирани в горите на Североизточна България през 2022 г. Екипите на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Шумен са ликвидирали 959 пожара през 2022 г., при 657 през предходната година. 

Увеличението на пожарите с 46 процента се дължи на значителното засушаване, в резултат на високите температури и липсата на валежи. 

Снимка: БГНЕС