Мнозинството в НС се обединило, за да не може "проруските партии да управляват"

"Да ги спрем на това ниво и да слязат надолу", обясни Йордан Цонев от ДПС

13.07.2023 | 13:46 Редактор: Юлиан Христов

В пленарната зала на парламента днес имаше напрежение и обвинения за ново управляващо мнозинство. Причината е заради председателите на комисии.

След два месеца работа депутатите едва днес успяха да си изберат председатели на парламентарните комисии. ГЕРБ взимат превес – те ще имат 14 председатели, ПП-ДБ трима, а ДПС – петима. Опозицията не одобри това и обвини трите партии, че допълнително са е уговорили и БСП и ИТН напуснаха залата.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов оглавява комисията по външна политика. Делян Пеевски от ДПС ще е член на правната комисия, а Кирил Петков ще оглави комисията по европейските въпроси.

Йордан Цонев от ДПС ще ръководи бюджетната комисия, Делян Добрев от ГЕРБ-СДС ще е председател на енергийната комисия. Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС оглавява комисията по конституционни въпроси, а Костадин Ангелов – комисията по здравни въпроси.

Три комисии останаха без ръководство. Това са тази по туризъм, за политиките за българите извън страната и за прякото участие на гражданите в управлението.

"Днес още веднъж ставате свидетели на прегрупирането на паралелната държава, за да оцелее, на задкулисието и на овладяването на парламентарната демокрация, правенето ѝ на заложник на лични, лобистки и икономически интереси. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са новото управляващо мнозинство в този парламент", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Ние няма как да допуснем да предлагаме наши кандидати за председатели или зам.-председатели на комисия, които после да бъдат плод на арбитраж от управляващото мнозинство", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов от парламентарната трибуна.

"Просто ние решихме, че това го дължим на страната и на българските граждани – да има правителство и да не ходим на избори, докато проруските партии станат 121 депутати, а да ги спрем проруските партии на това ниво и да слязат надолу", обясни Йордан Цонев от ДПС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Цонев
преди 9 месеца
Добре . ДПС призна, че е в коалицията най-после. Сигнализирай за неуместен коментар