Междуведомствен съвет ще помага за процесуалната защита на държавата

За това се разбраха министрите Атанас Славов и Асен Василев

12.07.2023 | 14:11 Редактор: Тодор Петров
Междуведомствен съвет ще помага за процесуалната защита на държавата

Министрите на правосъдието и на финансите Атанас Славов и Асен Василев ще предложат да бъде създаден междуведомствен съвет. Той ще изготвя стандартите и правилата по възлагане на процесуалната защита на държавата пред чужди юрисдикции по съдебни и арбитражни дела. Дирекцията, отговорна за процесуалното представителство, остава в МФ.

Това заяви министър Славов в парламента днес при обсъждането на декларация по темата. До решението се е стигнало след разговор между двамата министри. Правосъдният министър бе категоричен – постига се балансиран модел.

"Единствената цел винаги е била как да подобрим защитата на държавния интерес и то по прозрачен начин. Така че да няма съмнение как се определят защитниците на държавата пред международните арбитражни институции, във връзка с разходването на значителни средства. Създаването на междуведомствен съвет с участието и на финансовото разузнаване ще отговори на всички притеснения", каза доц. д-р Славов.

Министерството на правосъдието не е отстъпило от становището си, че прехвърлянето на дирекцията за процесуално представителство пред международните арбитражи от МФ в МП може да се осъществи единствено чрез законови промени, гласувани от парламента, а не с постановление на МС, категоричен бе Атанас Славов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR