За 20 минути ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха за бюджета, няма пари за допълнителни разходи

От ГЕРБ поискаха промени от финансовия министър Асен Василев

12.07.2023 | 13:50 Редактор: Вяра Димова

"Големият" бюджет влезе в пленарната зала. Преди това изненадваща лидерска среща между партньорите в управлението, заедно с финансовия министър.  Близо 20 минути продължи срещата между Асен Василев, Кирил Петков и Бойко Борисов в парламента. 

Управляващите партньори постигнаха съгласие за бюджета. Пари за допълнителни разходи няма, затова, ако се дават на едни, ще трябва да се вземат от други. 

"Ако някой иска да направи допълнителен разход някъде - трябва да намали на друго перо. Структурите, които са получили увеличение миналата година, да не получават тази година, а тези, които не са получили - да получат с 10% увеличение. Това е политиката, не само за служителите на МВР", поясни финансовият министър Асен Василев.

ГЕРБ дава подкрепа, но искат промени от Асен Василев. 

"Ако започне да се вслушва повече в браншовете, ще има по-голям успех и затова съм оптимист за следващия бюджет. Все пак гарантираме пенсионерите. Има възможност за леки корекции", смята Бойко Борисов.

От ГЕРБ нямат претенции кои да бъдат новите управители на регулаторите. 

"Само удължаваме, аз претенции нямам. Посочил съм само едно име  - Димитър Радев", каза Борисов. "Днес следобед ще изслушаме Димитър Радев за БНБ. Искаме да сме сигурни, че приоритети са общи и Eврозоната ще се случи", заяви Кирил Петков.

Договорена е и номинацията за нов управител на Сметната палата. "На г-н Димитър Главчев", обяви Десислава Атанасова.

Другата тема, която депутатите отлагат вече два месеца е кой да оглави парламентарните комисии. Съгласие има и за областните управители. Управляващите партньори са избрали хора, които не са партийни дейци, а експерти. В следващите дни ще станат ясни и имената им.

С дебатите си депутатите удължиха пленарния ден до приемането на Бюджет 2023.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Асенчо
преди 9 месеца
България няма пари! Заплатите на държавните служители няма да се увеличат, за да влезем в еврозоната. Значи нямаме пари, за да се усмихнем, но еврото ще ни причисли към "клуба на богатите". А ние можем ли да си позволим да плащаме наравно с богатите, или Василев ще плаща сметката? Сигнализирай за неуместен коментар