Депутатите не успяха да изберат нов управител на Здравната каса

Кандидатът бе само един - проф. Жени Стайкова

11.07.2023 | 15:51 Редактор: Михаела Димитрова

Фалстарт на процедурата по избор на нов управител на Здравната каса. Кандидатът беше само един, а депутатите го отхвърлиха. На извънредно заседание Народното събрание обсъжда на първо четене бюджетите за 2023 г. на Здравната каса и ДОО. 

Единственият кандидат за поста управител на НЗОК, номинираната от БСП проф. Жени Стайкова, беше отхвърлена от мнозинството депутати. Тя получи подкрепата само на БСП и "Възраждане". Изненадващо тази сутрин от ГЕРБ-СДС оттеглиха тяхната кандидатура за директор на Здравната каса, но направиха предложение постът временно да се изпълнява от подуправителя - Йорданка Пенкова. Тя ще застане начело на Здравната каса временно, докато се избере нов управител. 

"Считам се за експерт в тази област и съм показала в 20-годишния си опит, че мога да работя с различни правителства, тъй като през този период повече от 10 се смениха", коментира проф. Жени Стайкова.

"Управляващите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не могат да се разберат за порциите на властта. В конкретния случай - за НЗОК. Кандидатурата на ГЕРБ сутринта беше обявена от ПП-ДБ, че няма да бъде подкрепена от тях. ГЕРБ видяха, че нямат мнозинство и я оттеглиха. Да чухте да се говори за професионални качества, за управленски качества, за подходящ човек, който да управлява този огромен ресурс честно и почтено, без да допуска да се краде и тези пари да достигат до повече български граждани?", попита лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на НС.

"Техните коалиционни партньори притиснаха всички нас, вкарвайки тази процедура в зала. Натиснаха ни да избираме регулатори, включително на Здравната каса, не са се разбрали кого да предложат и ни правят всички останали на маймуни", каза Тошко Йорданов от ИТН.

Депутатите вече се заеха с бюджетите на Здравната каса и на общественото осигуряване. Предвижда се с 900 млн. повече пари за здраве тази година, отколкото през 2022 г. 

Снимка: БГНЕС