Балон с "хелий" се спука и обгори крака на татко, решил да зарадва сина си

"Запалих една цигара на терасата и той се взриви", разказа потърпевшият

10.07.2023 | 13:45 Редактор: Вяра Димова

Поредна кошмарна случка с детски балон. Мъж е с изгаряния по краката, след като балонът с хелий, който купил на детето си, се взривил в дома му. Семейството се съмнява, че вместо с хелий, балонът е бил пълен с друг опасен газ.

Семейство Шопови купили балон с формата на анимационен герой от уличен търговец в центъра на Казанлък преди няколко дни като подарък за 2-годишната им дъщеря. 

"Те се прибраха с балона вкъщи, постоя си доста време на тавана в хола. Сутринта го намерих спаднал на земята. Реших да го надуя пак, за да може детето да си играе още с него. Запалих една цигара на терасата. Балонът беше до мен, огънчето падна и се взриви. Обгоряха ми краката, отидох на лекар, изписаха ми лекарства и сега се лекувам вкъщи", разказа Йордан.

"Не съм очаквала това да бъде такава голяма опасност. Очевидно не за първи път продава балони пълни не с хелий, а с нещо друго, различно от хелий, което е опасно за здравето на децата", коментира Красимира.

Хелият е газ, който не би трябвало да се възпламени при допир с огън. Практика е газът да бъде заместван с водород или метан заради по-ниската им цена. Експеримент показва разликата при запалване на балон с хелий и такъв с водород. 

"Притесних се, че на мое място можеше да е детето. Направо щеше да я обезобрази", сподели Йордан.

"Сценарият е ужасяващ. Това бяха минимум 30 балона, които са на слънце, има хора, които минават, пушат цигари, горещо е - всеки момент е можело да се запали всичко", каза Красимира.

Друг от семейството не е пострадал след взривяването на балона. 

Вижте повече в репортажа.