Денков: От 2024 г. ще отделяме 2% от БВП за отбрана

От следващата година ще изпълняваме това изискване на НАТО, категоричен е премиерът

09.07.2023 | 20:12 Редактор: Юлиан Христов
Денков: От 2024 г. ще отделяме 2% от БВП за отбрана

От догодина България ще спазва решението, прието на последната среща на НАТО за това страните членки на Алианса дада отделят минимум 2% от БВП на националните си бюджети за отбрана.

Това каза премиерът акад. Николай Денков, цитиран от БГНЕС.

"За тази година България е заложила 1,88% от БВП, а за 2024г. те ще бъдат 2%. От следващата година ще изпълняваме това изискване на НАТО, и то е свързано с усложнената среда. Ние трябва да подсилим капацитета на българската армия", каза още акад. Денков.

"При един такъв бюджет, който се прави на края на годината, трябва максимално бързо да се задвижват трансфери в различни посоки. Примерно, Сдружението на общините от доста време казва, че кметовете не могат да сформират своите бюджети, защото чакат националния. Отделно, виждате, че има искания от различните групи от МВР, както и такива от НОИ, които искат увеличение. За да осигурим 3% дефицит, който за нас е висок приоритет, ние вече трябва да търсим преразпределяне на средствата, ако ще правим нови. С други думи, ако трябва да добавим до 2% тази година, което никой от нашите партньори не го иска, ние би трябвало да вземем отнякъде другаде, а това не го смятаме за разумно", каза още премиерът.

"Диалогът с РСМ няма лошо да се интензифицира, да има повече дискусии и срещи, но това не променя нищо по отношение на позицията на България спрямо т.н. европейски компромис, който последва френското предложение и където РСМ има да изпълни определени задачи", каза още той в коментар на думите на външния министър на РСМ Буяр Османи в Дубровник, който каза, че "диалогът с България трябва да е по-интензивен".

"Няма лошо ние да говорим по бизнес проекти и всичко, което би било полезно за двете държави, но това не променя по никакъв начин външнополитическата позиция на България", заяви още премиерът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR