Хубав климат, евтини имоти и здравни грижи - защо британци се пенсионират у нас?

Дойдохме само за четири дни и толкова ни хареса, че си купихме къща, разказват чужденци

07.07.2023 | 18:59 Редактор: Вяра Димова

България е в Топ 10 от европейските държави, които са най-привлекателни за пенсиониране, като заема 5-о място. Класацията е на предпенсионен фонд от Испания. В проучването като определящи фактори са взети предвид стандартът за живот, цените на имотите, населението над 65-годишна възраст, безопасността, визовата достъпност, здравеопазването. 

Каролайн Паркър и съпругът ѝ избрали да се пенсионират в южна държава. Преди 4 години първо посетили Гърция, но цените на имотите им се видели високи. Посетили свои приятели в България и само в рамките на 4 дни си купили къща във великотърновското село Хотница. 

"През 2015 година дойдохме при наши приятели само за 4 дни в България и толкова ни хареса, че си купихме веднага къща. Във Великобритания градинките и терените са много малки, невъзможно е да си отглеждаме продукция. А тук се радваме на къща с голям двор и градина", сподели Каролайн.

Според глобалната база данни Numbeo - средната цена за квадратен метър жилищна площ тук е 122 евро, а цените на земята са още по-ниски и по този показател чужденците след пенсия избират да живеят тук. Южният климат и продължителните часове слънцегреене у нас - 2263 годишно, също привличат като магнит чужденците. 

Именно тези показатели поставят България на 5-о място в класацията за най-предпочитаните държави за пенсионерите от стария континент. Страната ни се нарежда преди средиземноморски държави като Франция и Хърватия, които са често предпочитани от туристите. Според класацията ниските разходи за живот също са предпоставка за по-добър живот на пенсионираните чужденци.

"На нас България ни хареса, защото тук има открояващи се четири сезона. Винаги сме мечтали за къща с голяма градина, за да гледаме животни и зеленчуци. Страната е много слънчева, а климатът е подходящ да отглеждаме домати, чушки, краставици, плодни дръвчета, смокиня", разказа Барбара Фентън, друга британска заселничка.

От 4 години Филип Брадли и съпругата му - българката Нели, също живеят в къща с голяма градина в Хотница. Филип е впечатлен от нивото на медицинското обслужване у нас.

"Аз се регистрирах в българската Здравна каса и си внасям осигуровките в нея. Внезапно през миналото лято се почувствах много зле. Отидохме с линейка до великотърновската болница, в която получих фантастична медицинска услуга. След всички тестове и изследвания, ми поставиха пейсмейкър. Не мога да опиша колко мили бяха лекарите и персонала", каза Филип Брадли.

Членството на България в Европейския съюз, възможността за безвизово пътуване и добре развитите комуникации, също правят страната ни привлекателна за пенсиониране.

Вижте повече в репортажа.


3
1 rate up comment rate down comment 0
К. Евро
преди 9 месеца
Имаш ли ресурса, добре ще си и в Бурса! Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 1
Така ще е
преди 9 месеца
Като вземат по няколко хиляди евро/паунда/ заплати и пенсии, защо да не им е добре тук. Също като политиците ни *** с мизерните заплати да живеят ден за ден Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
Ей на
преди 9 месеца
Нямам думи. Всеки търси туй дето го няма. Аз пък като стане на въпрос за България и ми призлява. Сигнализирай за неуместен коментар