Правителството одобри 5 млн. лв. за строителство и ремонт на детски градини, и училища

Със средствата ще бъдат текущо финансирани проекти на 15 общини

05.07.2023 | 20:21 Редактор: Михаела Димитрова
Правителството одобри 5 млн. лв. за строителство и ремонт на детски градини, и училища

Правителството одобри изплащането на 5 197 761 лева за строителство на нови и за реконструкция на съществуващи детски градини и училища, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Със средствата ще бъдат текущо финансирани проекти на 15 общини и на едно държавно училище - Професионалната техническа гимназия във Варна. На нея се предоставят 216 030 лева за реконструкция на учебна работилница.

1 943 063 лeва ще получи Община Перник за изграждане на учебен корпус с басейн и топла връзка към сградата на Основното училище "Св. Иван Рилски".

На Столичната община се осигуряват 65 350 лева за изграждане на основно училище в квартал "Манастирски ливади-запад". Община Ловеч ще получи 285 669 лева за частично преустройство и пристрояване на Профилираната езикова гимназия "Екзарх Йосиф".

Останалите средства са предназначени за изпълнението на проекти по построяване на нови и реконструкция на съществуващи детски градини в общините: Бургас, Поморие, Гърмен, Велинград, Радомир, Русе, Червен бряг, Кайнарджа, Своге, Стара Загора и Търговище.

Финансирането се осъществява по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища за 2020-2022 г. Целта ѝ е да се намали недостигът на места в детските ясли и градини, и да се осигури здравословна среда за отглеждане и обучение на деца и ученици.

Чрез инвестицията ще се създадат предпоставки за успешното въвеждане на задължителното предучилищно образование на децата, навършили четири години, и за организирането на едносменен режим в училищата, поясняват от МОН.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR