Асен Василев няма притеснения относно приходната част на бюджета

Депутатът от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова коментира, че бюджетът не решава сериозните проблеми

03.07.2023 | 21:31 Редактор: Михаела Димитрова
Асен Василев няма притеснения относно приходната част на бюджета

Единственият риск пред бюджета е да бъдат раздути разходите между първото и второто четене в парламента. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев на брифинг.

Той бе категоричен, че няма притеснение относно приходната част на бюджета. Той подчерта, че 3% дефицит, който е едно от условията за приемането ни в еврозоната, също е реалистичен.

Акад. Николай Денков определи състоялата се среща като много конструктивна. "Има някакви рискове, но те са съвсем нормални за сегашния етап. Много съм доволен както от тристранния съвет, така и от днешната среща в МФ", добави премиерът.

Депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев обясни, че бюджетът е балансиран, но всичко ще зависи от ситуацията през следващите месеци. "Оставаме с надеждата за по-добро развитие на икономиката, да има по-добра приходна част, за да има повече средства за правене на политики. Към момента няма риск икономическият ръст да бъде под 1,8%", каза той.

"ГЕРБ имат много сериозни резерви към този бюджет", каза депутатът и бивш енергиен министър Теменужка Петкова. "Този бюджет не решава по никакъв начин нито един сериозен проблем на страната. Той не показва пътя, по който да вървим, за да преодолеем високата инфлация, а тя е едно от условие за влизане в Еврозоната", заяви тя.

Петкова обърна внимание на факта, че са намалени разходите за образование. Тя подчерта, че БЕХ е от съществено значение и трябва да бъдем прецизни, когато искаме да вземем 100% от печалбата му. "Това е изключително притеснително и не бива да се стига до крайности, защото БЕХ има нужда от инвестиции, които са доста сериозни като парично изражение и трябва да се съобразим с тези изисквания", коментира Петкова, цитирана от БГНЕС.

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Георги Ганев отбеляза, че най-напрегнати са нещата около Плана за възстановяване и устойчивост, както и дали ще се изпълни заложеното в събирането на косвените данъци. "Има определени резерви и по линия на приходите, защото заплатите вървят по-бързо, отколкото се очакваше в заложеното в бюджета и има резерви в някои от разходите, за които не е сигурно дали проектната готовност ще достигне до етап да се разплащат", каза той.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 9 месеца
Народът ЖЕЛАЕ да влезне в еврозоната и в Шангенския съюз и ЖЕЛАЕ да бъде част от ЕС. Народът желае да може свободно да пътува, свободно да избира къде да се учи, свободно да прави бизнес и да търгува без граници и пречки със свободния европейски пазар. Народът се радва, че има натиск отвън за реформи в съдебната ни система и за борба с корпуцията, защото ако тези въпроси зависят само ретроградните ни маргинали ще си изгнием в постсъветското пространство на безвремие, безхаберие и пропаганда. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Колко сте нагли
преди 9 месеца
Хората не желаят България да влезе в еврозоната. НЕ ЖЕЛАЯТ! Обаче никой не се вслишеа в народа. Ще ви застигне вас народната любов!!!! Още за каква икономика говорим, при положение, че ние не произвеждаме НИЩО. Искате вие да си седите по постовете, да получавате големи заплати, които не заслужавате. Вие слушате краварското посолство, каквото то ви каже, това правите. Пак ви казвам, това ще престане и ще ви застигне народната любов Сигнализирай за неуместен коментар