За няколко милиона повече: Социалните партньори не се разбраха за минималната залата

850 лв. заплата поне от 1 юли продължава да е възможно, смятат синдикатите

03.07.2023 | 18:37 Редактор: Юлиан Христов

Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи, но не единодушно, трите бюджета. План-сметката стъпва върху предложения през пролетта от служебното правителство проект, но е променено съотношението между приходите и разходите, така че дефицитът да е до 3%.

Минималната заплата в бюджета за тази година остава на ниво от 780 лева, с което синдикатите не са съгласни.

"850 лева заплата поне от 1 юли, според нас, продължава да е възможно. Затова трябват на полугодието 175 млн. лв. допълнително", коментира председателят на КНСБ Пламен Димитров.

"Няма някаква неотложна необходимост да се увеличава минималната работна заплата в средата на годината. Още повече, че това не е императив, хората могат и трябва да се стремят да работят на по-висока от минималната работна заплата", настоя председателят на АИКБ Васил Велев.

"В средносрочната прогноза е разчетена минимална заплата, равна на 50% от средната работна заплата, започвайки от 1 януари 2024 година, както беше прието в 48-ото Народно събрание. Правителството ще внесе бюджета с тези разчети", коментира и финансовият министър Асен Василев.

Според Корнелия Нинова заложеният над милиард лева в приходната част на бюджета от дивидента на БЕХ, ще отвори дупка в план-сметката.

"Там има една бомба, която цъка и не може да бъде засега обезвредена. Става въпрос за 1,2 млрд. от БЕХ. Асен Василев ги е заложил като приход в бюджета. Това са така наречените 100% дивиденти от енергийните дружества, които иска да събере. Той ги е заложил като приход, а тях ги няма", каза лидерът на БСП.

"За милиарда от БЕХ нямаме притеснения и очакваме да представим доказателства за това в парламента", каза Асен Василев.

Майчинските за втората година се увеличават на 780 лева със задна дата от 1 януари.

Премиерът акад. Денков заяви, че по-големи харчове ще бъдат заложени в бюджета за 2024 година, чието писане ще започне след няколко месеца. Също тогава ще се обсъжда и работодателите да поемат вече първите 2 дни от болничния, а не както досега първите три.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС