По-високи пенсии, минимална заплата от 780 лв: Василев представи Бюджет 2023

Финансовият министър заяви, че предложеният бюджет е насочен към хората и бизнеса

28.06.2023 | 13:37 Редактор: Михаела Димитрова

Минимална заплата от 780 лева, 3% бюджетен дефицит, по-високи пенсии. Финансовият министър Асен Василев представи основния финансов закон на държавата - проектобюджета за тази година.

"Не е нормално да се приема бюджет в средата на годината - това прави приемането на бюджета от една страна по-лесно, тъй като виждаме какво се е случило първите 6 месеца, но от друга страна създава непредвидимост за фирмите и за гражданите", коментира Асен Василев.

Макар с огромно закъснение, финансовият министър заяви, че предложеният бюджет е насочен към хората и бизнеса. 

"В бюджета е напълно осигурено увеличението на пенсиите, спазвайки швейцарското правило. Също така са осигурени средствата, за да се запази политиката - учителските заплати да бъдат 125% от средната работна заплата, като тази политика се запазва. Запазени са средствата по всички други социални програми, като част от тях са увеличени, с оглед темпа на инфлацията и ръста на минималната работна заплата от 710 на 780 лева. Има 111 млн. лева повече във връзка с новия размер на линията на бедност за 2023 година, който тази година е 504 лева", обясни Василев.

Данъците няма да се вдигат. "В бюджета е запазена текущата рамка на данъчните ставки, единствено намалената ставка на газ се вдига на 20%, след като се успокоиха международните пазари", допълни финансовият министър.

Заложеният дефицит е съобразен с критериите за еврозоната. "Трите процента дефицит не са самоцел", категоричен е Василев.

Той разчита на по-голяма събираемост. "Има значително затягане на контрола свързан с декларирането на доходи, с възможността на НАП и митници да правят проверки и предварителен контрол", добави министърът.

Рекордните близо 8 милиарда лева са заложени за капиталови разходи. "Това в краткосрочен план може и да зарадва един министър на финансите, тъй като има по-малко разходи, но в дългосрочен план е пагубно за държавата, защото не се реализират", обясни още Василев. 

Минималната заплата да стане 50% от средната е заложено в 3-годишната програма на правителството и се очаква това да се случи от първи януари догодина. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR