НС удължи бюджета до 31 юли: 780 лв. минимална заплата за държавен служител

Ожесточен дебат предизвикаха помощите за учениците

15.06.2023 | 11:27 Редактор: Тодор Петров

Парламентът прие окончателно удължаване на бюджета до 31 юли. Дотогава трябва да бъде приет нов бюджет, който вече се подготвя от финансовото министерство.

По настояване на ГЕРБ и БСП депутатите изрично записаха, че правителството не може да ползва парите от Сребърния пенсионен фонд, за да прави текущи разплащания. Такова предложение дойде от служебния кабинет, но в крайна сметка не стана факт.

Депутатите решиха, че минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност, предвидена за заемане от държавен служител, е 780 лв.

Ожесточен дебат предизвикаха помощите за учениците от втори, трети и четвърти клас. От БСП настояваха, че те трябва да са по 350 лева, колкото е помощта за първи и осми клас. В крайна сметка в удължителния закон бе записано, че еднократната помощ за ученици, записани във втори, трети и четвърти клас за учебната 2023/2024 г., ще е в размер на 300 лв.

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че не може държавата да помага на всички еднакво, защото има нуждаещи се хора и такива, които нямат нужда от тези средства. "Опитвайки се да помагаш на всички, постигаш много слаба ефективност. Парите трябва да са насочени към целевите уязвими групи - които са бедни и тези 300 лв. ще им бъдат от помощ", каза той.

Според Кристиян Вигенин за БСП всички деца са равни и не трябва да бъдат делени на деца на бедни и на богати родители.

"Сякаш богатите родители, които и без това плащат данъци, нямат правото поне един път да почувстват някаква подкрепа от държавата. Подготовката на един ученик е предизвикателство и за хората с ниски, и с относително високи доходи. Нека дадем равен шанс на всички деца и това е част от отношението ни към това каква държава искаме да изградим", призова той.

Андрей Гюров от ПП-ДБ коментира, че целта, която искат да постигнат, е на децата и родителите им с по-малки възможности да могат да си позволяват това, което могат да си позволят и деца и родители с по-висок доход.

"Това може да стане само с целенасочена политика, която позволява така да се оптимизират разходите в бюджета, така че средствата да стигнат до хората, които най-много се нуждаят, до децата, които най-много се нуждаят от тези средства, за да могат и те да се чувства равнопоставени на другите деца в класовете и училищата", каза той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR