До 30 км/ч: Въведоха действаща "Зона 30" около "Петте кьошета" в София

Ограничението на скоростта ще избегне тежките инциденти на пътя, смятат експерти

02.07.2023 | 14:53 Редактор: Вяра Димова

Въведоха реално действаща "Зона 30" около "Петте кьошета" в София. Това е първата зона с максимална скорост на движение до 30 км/ч. Ограничението е регламентирано с промени в Закона за движението по пътищата. Основно правило е, че пешеходците се ползват винаги с предимство пред останалите участници в движението.

Според шофьорите ограничението е добро решение, но не вярват, че ще се спазва. "Тук има деца, детска градина, съвсем нормално е. Убеден съм, че няма да се спазва от шофьорите", смята един от водачите.

Целта на "Зона 30" е да се намалят катастрофите в центъра на столицата и най-вече пътният травматизъм. Жителите на района се надяват, че промяната ще доведе до повече безопасност на пътя. 

"Наистина много бързо карат. Страхувам се като пресичам", казват местните.

Пътните експерти посочват, че при евентуален удар с 30км/ч - пътните произшествия завършват с много по-леки травми и без загуба на живот. Според тях има редица други проблеми, които трябва да се решат, за да се подсигури безопасността на пешеходците.

"30 км/ч - и в момента с толкова се кара при тези дупки, кратери, потънали шахти по кварталните улици  - с колко да карате? Това е добре, но то е последното, което трябва да се направи. Трябва се реши проблемът с паркирането", коментира председателят на АКАБ Красимир Георгиев.

Вътрешното министерство предлага да се въведе "Зона 30" и в други градове в страната, на местата с по-голяма концентрация на пътни произшествия. 

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.


2
2 rate up comment rate down comment 0
ДЕЙСТВИТЕЛЕН СЛУЧАЙ
преди 9 месеца
Ще нарастне броят на битите водачи които спазват ограничението . Няма свидетели на побоя и готово , прокурорската преписка се прекратява и побойника извършва нов побой без никакви последствия за него . Така че за да сте защитени пред закона , трябва до себе си винаги да возите някой който ще ви е свидел когато ви набият . Защото така изискват полицията прокуратурата и съда . Винаги си карайте в колата и свидетел ! ! ! Това е лелеяната правова държава с върховенство на закона . Ама по руски ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Кармен Младенова
преди 9 месеца
София не е удобна и пригодена както за малка, така и за по голяма скорост. Проблема и с паркирането не се решава без подземни гаражи и гаражи с надстройки на няколко етажа...Има и други проблеми м/у пешеходци и водачи на МПСта Сигнализирай за неуместен коментар