Изпращаме спешно новата военна помощ за Украйна - ще стигне ли навреме?

Политиците трябва да бъдат по-откровени и честни спрямо обществото, заяви бившият министър на отбраната Николай Ненчев

01.07.2023 | 14:20 Редактор: Вяра Димова

Новата военна помощ от България за Украйна ще бъде изпратена спешно, но получаването ѝ би могло да отнеме няколко месеца. В изпълнение на решението на парламента от 9 декември 2022 г., правителството обяви втори пакет от военна помощ. Стана ясно, че одобреният списък е съизмерим с помощта от първия пакет, отпуснат от служебното правителство, без обаче да се посочва съдържанието.

"Има и по отношение на противовъздушната отбрана, има по отношение на поддържка на сухопътните войски, има и муниции, боеприпаси, които са необходими на украинската армия. Това са запаси, които съществуват като наднормени", коментира заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов.

Решението да се изпрати втория пакет стана повод за упреци от БСП и от президентската институция към настоящият министър на отбраната Тодор Тагарев. Според бившия министър на отбраната Николай Ненчев политиците трябва да бъдат по-откровени пред обществото. 

"Касае се за лицемерие. Политиците трябва да бъдат малко по-откровени и честни спрямо обществото, и своите избиратели", смята Ненчев.

Помощта от България към Украйна ще продължи да бъде осъществявана, като уверенията на правителството са, че ще бъде изпратено най-необходимото, спрямо нуждите на страната.

Вижте повече в репортажа.


2
5 rate up comment rate down comment 1
УжасТТТ
преди 10 месеца
Такива не ги е срам да се появяват по телевизията и раболепнически да изтъкват колко е морално да убиваш хора, защото целият цивилизован свят правел това . Е, убитите са около 7 пъти повече украинци, но нищо, щом господарят заповяда, ще сме убийци, за да се харесаме. Съвременните модерни расови евроатлантически теории не възприемат руснаци, сърби, афганистанци, либийци, сирийци и др. за "хора".Затова оправдават едни войни и са против други. Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 1
Илиана
преди 10 месеца
Много гадна и *** политика ....хората не желаят да има война, камо ли да дават помощ на Украйна. Така се поддържа войната. Петков и Асен с също за затвора, защото лъжат. Голямо падение в българската политика! Голямо. Сигнализирай за неуместен коментар