МС отмени актове на служебния кабинет, свързани с отбраната ни и оръжията за Украйна

България се присъединява към споразумението на Съвета на Европа за Регистър на щетите, причинени от Русия

21.06.2023 | 13:05 Редактор: Тодор Петров
МС отмени актове на служебния кабинет, свързани с отбраната ни и оръжията за Украйна

Министерският съвет прие решение за оттегляне на Програмата за инвестиции в отбраната до 2032 г., внесена от служебното правителство за одобряване от Народното събрание. 

С решението се оттеглят и други два акта на служебния кабинет, внесени за разглеждане в Народното събрание. Те са свързани с определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса на въоръжените сили, както и с предложение до Народното събрание за ратифициране на Допълнително споразумение между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за изменение на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, подписано на 5 декември 2022 г.

До избирането на редовен кабинет внесените за одобрение решения на служебния кабинет не са разгледани от Народното събрание. Предвид избора на редовно правителство на 6 юни 2023 г. е необходимо известно време за задълбочено запознаване на новото политическо ръководство в Министерството на отбрана със съдържанието на предложените решения, в което то да направи своите анализи и евентуално да нанесе промени в разработените вече документи.

Министерският съвет прие решение, с което одобри участието на Република България в Разширеното частично споразумение на Съвета на Европа за Регистър на щетите, причинени от Руската федерация срещу Украйна.

Създаването на Регистър на щетите бе сред решенията, приети на Срещата на държавните и правителствените ръководители на държавите - членки на Съвета на Европа на 16 и 17 май в Рейкявик, Исландия.

Регистърът ще извършва вписвания на щетите, вкл. и морални, причинени в резултат на агресията на Руската федерация срещу Украйна на всички засегнати физически и юридически лица, както и на държавата Украйна, нейните регионални и местни власти. Седалището на Регистъра ще бъде разположено в Хага, Кралство Нидерландия, като ще има и офис в Киев, Украйна.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 10 месеца
Тия кога ще ходят в Украйна вместо да ни излагат и да ни причисляват към убиийците, които дават оръжия? В Югославия, Ирак и Афганистан същите тези нямаха нищо против да сме на страната на агресора, а сега първи проскубани ястреби, лобиращи България да се включи във войната! Получаващите повиквателни да му мислят за кого ще се жертват- за пълните джобове на тия *********! Медици щели да пращат в Украйна! Да отиват те, да се докажат колко са евроатлантици! Сигнализирай за неуместен коментар