Киев преговаря с Германия, Италия и Франция за производство на оръжия в Украйна

Очаква се договорите да бъдат подписани в рамките на месеци

20.06.2023 | 14:51 Редактор: Вяра Димова
Киев преговаря с Германия, Италия и Франция за производство на оръжия в Украйна

Украйна води преговаря с компании за оръжия за увеличаване на производството в страната, включително и на дронове, и може да подпише договори за това още през идните месеци. Това заяви за Ройтерс украинският заместник-министър на стратегическите индустрии.

От началото на руската инвазия в Украйна миналата година Киев се опитва да си подсигури всякакви видове оръжия. Досега страната е получила подкрепа от държави като САЩ, Великобритания и Германия. По думите на Сергей Бойев Киев води преговори с производители от Германия, Италия, Франция и Източна Европа за производство на оръжия на територията на самата Украйна.

"Намираме се в много подробни разговори с тях. И сме сигурни, че ще имаме договорните споразумения, подписани в рамките на няколко месеца", коментира Бойев в рамките на Парижкото авиошоу.

През май украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната работи с британската отбранителна компания BAE Systems за създаване на украинска база за производство и ремонт на различна техника – от танкове до артилерия. Насърчавайки чуждестранните отбранителни фирми да произвеждат в Украйна, страната ще може по-ефективно да отговаря на нуждите си, като същевременно изгражда отбранителна индустрия.

"Бъдещото възпиране на агресията ще изисква силна отбранителна индустрия в Украйна, силни украински въоръжени сили", коментира Бойев.

В изказване от Международния икономически форум в Санкт Петербург руският президент Владимир Путин коментира, че скоро Украйна напълно ще спре да използва собствената си техника. "Нищо не остава от нея. Всичко, с което се бият, и всичко, което използват, е внесено отвън. Не можете да воювате дълго така", заяви Путин.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС