Денков предлага замразените пари от руски банки да се дадат за Украйна

Министър-председателят се среща с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг

29.06.2023 | 19:16 Редактор: Юлиан Христов

България смята, че трябва да се потърсят законови средства да се използват замразените пари от руски банки за възстановяване на Украйна, стана известно от изказване на премиера Николай Денков пред журналисти в Брюксел преди срещата на върха на лидерите на Европейския съюз, съобщи електронното издание ''Дневник''.

Денков заяви, че този въпрос е обсъждан вчера при срещата му с ръководителите на Европейската комисия и Европейския съвет.

По-късно министър-председателят се среща с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Според Денков рисковете за европейските страни, след нахлуването на Русия в Украйна са станали прекалено видими.

"Рисковете станаха много видими, когато Русия нахлу в Украйна, защото беше ясно, че за първи път след Втората световна война някой в Европа е готов да наруши границите. Последните събития не променят много картината. Ние сме изложени на същия риск и най-добрият начин да намалим този риск, е да помогнем на Украйна, защото победата на Украйна - победата - в смисъл те да възвърнат териториите си - е най-добрият начин да защитим останалите страни в Европа, включително България. Относно разходите за отбрана - тази година те ще са малко под 1,90%, за следващата година сме планирали 2% и това е включено в проектобюджета за следващата година", коментира българският премиер пред журналисти.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR
 


2
1 rate up comment rate down comment 0
Virtuozzo
преди 10 месеца
академико краварски Сърбия забрави ли я бе ???*** ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Анонимен
преди 10 месеца
Такова раболепие няма друго. Сложих паница, за да събере олиото от подмазването. Сигнализирай за неуместен коментар