Йотова: Центробежните сили стават все по-силни, не трябват ултиматуми, а консенсус

Надявам се, че МВнР следи ситуацията с българските граждани на територията на Руската федерация, заяви вицепрезидентът

24.06.2023 | 14:26 Редактор: Елеонора Танева
Йотова: Центробежните сили стават все по-силни, не трябват ултиматуми, а консенсус

Седемте условия на ПП-ДБ прозвучаха като седем ултиматума. Не мисля, че в едно управляващо мнозинство трябва да се действа с ултиматуми, а трябва да се търсят консенсусни решения. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти в Лясковец, където беше гост на откриването на XVII Национален петропавловски събор на народното творчество.

"Центробежните сили стават все по-силни, но се надявам на разум. Позицията на президентската институция винаги е била, че България трябва да има стабилно правителство и стабилно мнозинство, което да решава непосредствените задачи пред държавата. Как изглежда тази кавга в управляващата коалиция на фона на липсващия бюджет или пък на невъзможността да излъчим единна кандидатура за български еврокомисар – действие, което предизвика доста снизходителни усмивки сред европейските ни партньори", посочи Йотова.

По думите ѝ няма нито едно сериозно и единно решение от началото на мандата на кабинета. На въпрос за избора на новия главен прокурор, Илияна Йотова посочи, че независимата съдебна власт трябва да решава сама своите кадрови въпроси. И допълни: "Допускането на политически натиск е в сериозно противоречие с българската Конституция".

Вицепрезидентът коментира и  войната в Украйна и процесите в тази част на Европа Йотова.

"Разполагаме с твърде оскъдна информация, но ситуацията е изключително тревожна и изисква сериозен анализ от цялата международна общност. Необходим е световен форум за случващото се в тази част на Европа", заяви тя.

Йотова изрази надежда, че Министерство на външните работи е в постоянна връзка с българското дипломатическо представителство в Москва и следи ситуацията с българските граждани на територията на Руската федерация.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)