Софийският мото фест популяризира донорството, шефът на НС даде личен пример

Със събраните средства организаторите ще закупят и дарят медицинска апаратура

23.06.2023 | 19:20 Редактор: Юлиан Христов

Започна Софийският мото-фест. Той ще продължи до 25 юни. Събитието ще популяризира кампанията в подкрепа на донорството и трансплантациите - "Да! За живот!".

Старт на мото-феста даде кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова. Заедно с нея на сцената бе и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Инициативата е обединена от идеята да се популяризират значението и смисълът на донорството и трансплантацията.

"Няма нищо по-ценно от спасяването на човешки живот. В България има прекрасни лекари, които работят в сферата на трансплантацията, но всички знаем, че са нужни кампании за донорство. Там сме все още много назад", каза столичният кмет.

"Тази кауза трябва да бъде подкрепена, да бъде разпространявана и популяризирана, за да може да се насърчи донорството, за да може да се развива трансплантацията в нашата република, за да може животът да дава живот", каза председателят на парламента Росен Желязков.

Анна Иванова е с трансплантиран бъбрек. Казва, че донорството е тема табу в България.

"Част съм от трансплантираните българи и като видях, че мото-фестът ще бъде част от кампанията за донорство и трансплантации, реших, че мястото ми е тук", сподели тя .

"Ще дадем един добър старт на това нещо – да го правим всяка година, хората да знаят какво е донорство", каза организаторът на проявата мотористът Цветомир Колев.

Със събраните средства организаторите на мото феста ще закупят и дарят медицинска апаратура.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.